Безплатен телефон 0800 900 25

Виждат потенциал в развитието на жилищни проекти в ЦИЕ

Публикувана на 19.01.2016

26.05.2011

 

Пазарът на жилищни проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) има потенциал за развитие в средносрочен и дългосрочен план, тъй като населението има нужда от модерни жилища.
 
Това бе мнението на д-р Хърбърт Степич, изпълнителен директор на Raffeisen Bank International AG, което той сподели по време на конференцията за имоти Real Vienna.
 
Той каза, че в сектора ще има нужда от по-големи и качествени жилища, тъй като две-три поколения живеят в много малки апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.
 
Въпреки това ръстът в жилищния сектор няма да е бърз, а финансирането ще остане затруднено за обозримото бъдеще.
 
По думите му през 2010 г. пазарът е започнал да отчита някои признаци на стабилизация, като цените за някои видове активи на пазара на бизнес имоти в някои държави са започнали да се покачват.
 
Той каза обаче, че все още някои локации се характеризират с големи нива на незаетост, които на места като Белград и София надхвърлят 25%.
 
Въпреки че качествените имоти отчитат подобрение, към дадени пазари като Киев и София, на които имаше множество спекулативни проекти, трябва да се подхожда с предпазливост.
 
Като цяло той каза, че на територията на ЦИЕ се наблюдава развитие с различни темпове за различните пазари.
 
Някои страни са отчели огромни спадове в наемните нива в периода на кризата, които в Киев достигат над 60%, а в Москва – 44%. По-умерени са били пониженията във Варшава и София – около 25%.
 
Според него най-обещаващият сегмент от пазара е този на търговски площи, подкрепен от стабилно потребление в Централна Европа. Югоизточна Европа обаче изостава в това отношение.
 
В заключение той каза, че десетилетието на бърз ръст е вече част от миналото.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени