Безплатен телефон 0800 900 25

Азиатски купувачи превзеха жилищния пазар в Лондон

Публикувана на 19.01.2016

26.05.2011

 

За първи път азиатски купувачи формират по-голямата част от покупките на нови жилища в централен Лондон, защото се възползват от слабостта на британския паунд и бягат от растящите цени у дома, съобщиха от Knight Frank LLP.
 
Делът на сделките се повиши до 59% през шестте месеца до края на април от 48% година по-рано, посочват от базираната в Лондон агенция за имоти в свой доклад днес, цитиран от Bloomberg. Повечето от азиатските купувачи са базирани в Хонконг или Сингапур, където жилищните цени нараснаха до рекордно високи нива тази година.
 
„От решаващо значение е обменният курс“, коментира Себастиян Уорнър, партньор в компанията. „От друга страна, техните пазари са невероятно горещи.”
 
Паундът е загубил около 25% от стойността си спрямо кошница от валути от пика на жилищния пазар през третото тримесечие на 2007 г. За същия период сингапурският долар е поскъпнал с над 50% спрямо британската валута.
 
В Хонконг жилищните цени са нараснали с над 70% от началото на 2009 г. до най-високото си ниво от 1997 г., превръщайки го в най-скъпото място в света за покупка на апартамент, по данни на Savills. Бързият ръст на сингапурската икономика пък повиши жилищните цени до рекордни нива.
 
Отблъснати от надутите цени на имотите у дома и ограниченията, насочени срещу спекулантите, азиатските инвеститори се насочват към пазари като британския, които могат да предложат по-добра възвръщаемост. Те са придобили имоти в Лондон на обща стойност около 120 млн. паунда (194 млн. долара) за последните два месеца, като най-много сделки са реализирани в сегмента между 400 хил. и 1 млн. паунда, допълват от Knight Frank.
 
Купувачите от Хонконг са придобили повече жилища от всяка друга азиатска държава, формирайки 24% от всички покупки на новопостроени имоти. На второто място е Сингапур с 12%, а континентален Китай е трети с дял от 10%.
 
Новите жилища са предпочитани от азиатските купувачи пред вече обитаваните, коментира Уорнър.
 
„Те искат чисто нови имоти, от които могат да очакват прилична инвестиция от приходите от наеми или прилично място, където да отседнат, докато са в града“, обяснява той.
 
Междувременно делът на покупките на британските купувачи се е свил до около 35% за шестмесечния период от 40% година по-рано, сочат данните на агенцията.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени