Безплатен телефон 0800 900 25

Еколози настояват Калиакра и Рила да влязат в екомрежата Натура 2000

Публикувана на 19.01.2016

26.05.2011

 

Въпреки че с последното си решение правителството увеличи с над 49 хил. дка обхвата на защитените територии, които попадат в зоната на екологичната мрежа Натура 2000, две от ключовите за гнезденото на дивите птици територии на Калиакра и в Рила останаха извън границите й. За това предупреждават от неправителствената коалиция „За да остане природа в България“ по повод решението на кабинета от миналата седмица да увеличи покритието на мрежата Натура, като достигне 34,34% от общата територия на страната.
 
От екоорганизацията приветстват разширяването на екотериторията от защитени зони с включването на парковете „Ломовете” и „Западни Родопи”. Кабинетът обособи още четири нови защитени зони за опазване на дивите птици – „Пирин буфер”, „Централен Балкан буфер”, „Българка” и „Рилски манастир”.
 
Така защитените зони за птиците бяха увеличени с над 2,4 млн. дка, което е 2,2% от територията на страната. В резултат покритието на мрежата от защитени зони за птиците вече съставлява 22,6% от територията на страната, поясниха от коалицията.
 
Тази стъпка от страна на българското правителство е в резултат на наказателната процедура, наложена през юни 2008 г. от Европейската комисия срещу България за недостатъчност на мрежата от защитени зони за птиците, припомниха природозащитниците.
 
С последното си решение територията на орнитологично важните места вече попада в Натура 2000, с което се изпълняват изискванията на евродирективата за създаване на достатъчно на брой територии за опазване на дивите птици.
 
Все пак трябва да се отбележи, че две от ключовите зони, които са обект на наказателната процедура – Калиакра и Рила, не получиха адекватна защита чрез Натура 2000, припомнят от коалицията „За да остане природа в България“.
 
От Българското дружество за защита на птиците настояват двете територии да бъдат включени към екомрежата, защото по този начин ще бъде осигурена специална защита на ключови и уникални ценни видове, които гнездят в България.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени