Безплатен телефон 0800 900 25

Продължава затягането на европейските дългови пазари

Публикувана на 19.01.2016

03.06.2011

 

Условията на дълговия пазар в Европа продължиха да се затягат и през първото тримесечие на 2011 г., сочи нов доклад на CB Richard Ellis (CBRE).
 
Изискванията за самоучастие се повишиха както в периферията, така и на установените пазари в Европа, главно в очакване на решението на Европейската централна банка за повишаване на лихвените нива.
 
Ограниченото кредитиране и затегнатите условия се очаква да продължат и през останалата част от 2011 г., предвид липсата на сигурност, преструктурирането на банковите портфейли и оттеглянето им от международна дейност.
 
Испания, където още миналата година бяха въведени значителни промени в ключовите параметри за кредитиране, продължава да изпитва трудност за достъп до финансиране като цяло.
 
Отношението на изчакване сред банките се задълбочава още повече поради настоящия процес на повторна консолидация в банковия сектор.
 
В същото време на пазара се появяват множество нови играчи – от институционални инвеститори до мецанин кредитори. Въпреки че всички те имат много различни стратегии за кредитиране, те са обединени от стремежа да кредитират срещу обезпечение с първокласни активи.
Въпреки че ще отнеме доста време, преди те да се установят трайно като значителни играчи на пазара, в сектора вече има някои примери, които заслужават внимание. Сред тях е глобалният фонд мениджър Partners Group, който съвместно със своя финансов партньор Duet Private Equity предостави мецанин финансиране за придобиването на търговския център Magasin du Nord в Копенхаген. Друг пример е сингапурският държавен фонд GIC, който предостави част от финансирането за покупката от страна на Blackstone на лондонския Chiswick Park за 480 млн. паунда.
 
Продължителната липса на дългово финансиране, натрупаните досегашни кредити, както и очакването за новите регулации според разпоредбите на Базел 3 промениха коренно пейзажа на пазара на имоти в Европа, се казва в доклада.
 
За огромна разлика от периода преди кризата, днес ролята на кредитирането се понижи и представлява едва около 50% от инвестиционната активност на континента. На тази нова ситуация вече не се гледа като на временна промяна, а като на структурно нов феномен.
 
Въпреки че в първокласния сегмент на пазара има изобилие от налично кредитиране и въпреки появата на нови видове кредитори, времето, когато инвеститорите разчитаха изключително на дълговото финансиране за своите покупки, е вече минало, поне в Европа, смятат от CBRE.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени