Безплатен телефон 0800 900 25

Подобрението в икономиката на ЦИЕ още не се е проявило на пазара на имоти

Публикувана на 19.01.2016

27.05.2011

 

Икономиките на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбелязаха впечатляващо подобрение през последните две години, което обаче все още не се е проявило на пазара на недвижими имоти. Това каза по време на конференцията за имоти Real Vienna Гюнтер Артнер, директор „Проучвания“ за ЦИЕ в австрийската Erste Group.
 
Той цитира мнение на Нобеловия лауреат за икономика Пол Кругман от април 2009 г., според когото целият регион на ЦИЕ „е банкрутирал“.
 
Според Артнер преди две години повечето световни специалисти са пренебрегнали нарастващия проблем с държавния дълг на страни като Гърция и Португалия, а са концентрирали коментарите си върху ЦИЕ. В резултат на това днес регионът все още страда от влошен имидж, който отблъсква потенциалните инвеститори.
 
Артнер обаче подчерта, че за разлика от Гърция и Португалия, чиито икономики в момента са в много по-тежко положение, пазарите в ЦИЕ са много по-стабилни. Това подобрение следва тепърва да се пренесе и към сектора на недвижимите имоти.
 
Темповете на растеж на икономиката в региона са средно два пъти по-високи от тези в Западна Европа.
 
Той припомни, че ЕБВР наскоро е коригирала в посока нагоре прогнозата си за ръст на икономиката в ЦИЕ за 2011 г. на 4,6%.
 
 
Артнер каза, че тази година ще бъде първата, в която всички икономики в региона ще отчетат положителен БВП, а догодина ще успеем да отбележим двоен ръст в сравнение със Западна Европа.
 
Той не пропусна да отбележи и съществуващия индиректен риск от гръцката криза, тъй като гръцките банки са сред най-големите кредитори в Югоизточна Европа. Ако техните проблеми се задълбочат, това може да се отрази негативно и на целия регион, и в частност – върху пазара на имоти.
 
Според него обаче инвеститорите вече са започнали да правят разграничение между Гърция и останалата част от ЦИЕ.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени