Безплатен телефон 0800 900 25

Секторът на публичните компании за имоти в Европа може да се удвои за пет години

Публикувана на 19.01.2016

27.05.2011

 

Секторът на публичните компании за недвижими имоти в Европа има потенциала да удвои размера си през следващите пет години, прогнозира Фрейзър Хюз, директор „Проучвания“ в Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA).
 
Основните фактори за това ще бъдат банките, които се очаква да опитат да разпродадат проблемните активи, както и частните инвеститори, които се насочват към инвестиционни тръстове за имоти (REIT - real estate investment trusts, подобни на функциониращите у нас АДСИЦ - бел. ред.), каза Хюз на семинар в Брюксел, цитиран от PropertyEU.
 
„Събират се редица възможности, които имат потенциала да удвоят сегашната пазарна капитализация от 300 млрд. евро на сектора на публичните компании за имоти в Европа през следващите пет години при най-добрия възможен сценарий“, посочва той.
 
Хюз е направил коментара си по време на семинар за европейските инвестиционни тръстове за имоти. По думите му трите най-големи европейски икономики – Германия, Франция и Великобритания, имат най-голям потенциал да увеличат размера на своите сектори на публични компании за имоти с между 10 и 50 млрд. евро всяка, но интересни ситуации се оформят също в Италия, Турция, Испания и Ирландия.
 
„Стойността на наличните имоти в Европа, в които може да се инвестира, е най-голямата в света и възлиза на около 9 трлн. долара, но само малка част от нея се държи от публични компании за имоти“, коментира Хюз.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени