Безплатен телефон 0800 900 25

Чужденци ще могат да бъдат нотариуси в България

Публикувана на 19.01.2016

27.05.2011

 

С решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург бе отменена забраната чужденци да не могат да стават нотариуси в страни от ЕС. Делото пред институцията бе заведено от Европейската комисия срещу решението на шест държави членки - Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Люксембург и Франция, да запазят практикуването на тази професия само за своите граждани.
 
В българския Закон за нотариусите и нотариалната дейност (чл. 8) също има ограничение само български граждани на възраст до 60 година да работят като нотариуси.
 
Съдът в Люксембург отчита, че това ограничение е дискриминационно, а решението му има сила на закон във всички страни членки, съобщиха от пресслужбата на институцията.
 
В България има и други ограничения пред свободното практикуване на тази професия, които няма да отпаднат след това решение, отбелязва Медиапул. В закона има записан лимит за броя на нотариусите в страната, който постановява, че на 10 000 жители в населено място се открива само едно място за нотариус. Нотариалните такси пък се определят от Министерския съвет и няма как да има конкуренция при предоставянето на услугата.
 
www.imot.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени