Безплатен телефон 0800 900 25

Сделките с имоти ще са по-скъпи

Публикувана на 19.01.2016

27.05.2011

 

От 1 юли 2011 г. влизат в сила новите промени в Закона за нотариусите. Според тях при покупка на имот на стойност над 10 000 лв. плащането задължително се осъществява по банков път. Основният мотив на авторите на идеята е да се прекрати практиката сделките да се сключват на данъчна оценка и по този начин да се избягва плащането на данъци и такси събирани от нотариуси. Продавачите и купувачите ще декларират писмено, че записаната в нотариалния акт сума, преведена по банков път, е действителната, на която са сключили сделка.
 
Приетите промени будят много въпроси и не по-малко възмущение у участниците на пазара, тъй като едно е ясно – цената на сделката ще се увеличи, имайки предвид банковите такси. „Силно се надяваме, че банките ще приложат разумни такси, а дори могат да се включат в едно състезание, повечето сделки да минават през тях при по-добри условия”, казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция „Адрес”.
 
Вариантите за плащане са два. Единият предвижда продавачът и купувачът да открият банкова сметка, за да се преведе сумата. Другият начин е да се плати през сметка на нотариуса. Законът обаче не дава отговор на въпроса кога ще става самото плащане – преди или след изповядване на сделката. Независимо че Нотариалната камара подкрепи промените в закона, някои нотариуси твърдят, че те ще се отразят негативно върху пазара на недвижими имоти. „Не съм положително настроен, защото считам че в период на криза усложнявания, свързани с допълнителна бюрокрация на всяка сделка с недвижим имот би довело до още по-голям спад в оборота” е мнението на нотариус Иван Дахтеров. Няма гаранция, че в сметката на нотариуса ще бъде внесена действителната сума. Може да се внесе пак сумата посочена в нотариалния акт, а останалата част да се плати кеш.
 
Не всички депутати очакват положителен ефект от промените. „С новите разпоредби приходите на нотариусите ще се увеличат, но това не значи, че гражданите ще получават по-качествена услуга. Редно беше нотариусите да бъдат задължени да проверяват всеки имот в службата по вписванията, за да е ясно кой е реалният собственик и дали например предишния ден не е бил продаден. Нотариусите така или иначе имат достъп до тези данни, но изобщо не си правят труда да проверяват”, каза Николай Пехливанов, депутат от „Атака”. Той допълни, че някои банки се договарят с нотариуси да си открият сметки при тях срещу определена комисионна.
 
www.imot.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени