Безплатен телефон 0800 900 25

Дянков: НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък

Публикувана на 19.01.2016

30.05.2011

 

НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.
 
Промяната в статута и начинът на управление на НДК са били наложителна стъпка, каза Дянков. Досега НДК е управлявано от творческо-стопанско обединение и това е заварено положение от 80-те години на миналия век, обясни той. Дянков посочи, че действащото в момента законодателство не познава такъв вид юридическо лице.
 
Искаме прозрачност и затова беше направена тази промяна, обясни Дянков. Той посочи, че избраният сега съвет на директорите има задача да управлява НДК, а не да се отъждествява с НДК. Следва се принципът на преобразуване в държавно дружество.
 
Като принципал на НДК гарантирам, че промяната няма да доведе до промяна в предназначението на НДК, а напротив – ще се работи за развитие и осъвременяване на комплекса, за да е той още по-добре разпознаваем център на европейската културна мрежа, каза Дянков.
 
 
Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че по негово експертно мнение НДК е „абсолютно непродаваем“. Той коментира това след церемония по връчване на европейски отличия на общини в Министерския съвет.
 
Като експерт от сферата на недвижимите имоти смятам, че нито един инвеститор няма да вложи и един лев в огромна сграда в центъра на който и да било европейски град, ако няма възможност за паркиране, мотивира становището си Плевнелиев.
 
Той съобщи, че на заседание на МС е било коментирано възмущението на премиера от това, че го обвиняват, че правителството ще продава НДК. Тогава Плевнелиев е заявил, че по негова експертна оценка НДК е абсолютно непродаваем, заради информация, която той е научил от медиите, че всичко атрактивно в НДК е продадено през последните 10-12 години. Доколкото знам основна заслуга за продажбата на подземния паркинг на НДК има кметът Софиянски, но не съм убеден в тази информация, защото не съм я проверявал, посочи министърът.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени