Безплатен телефон 0800 900 25

Л. Секира: Намираме се в началото на края на кризата на жилищния пазар в ЦИЕ

Публикувана на 19.01.2016

30.05.2011

 

Виждаме подобрение по отношение на търсенето на жилища в някои страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и може да се каже, че се намираме в началото на края на кризата на пазара. Това каза Лудек Секира, председател на борда на директорите на базираната в Прага компания за имоти Sekyra Group по време на конференцията за имоти Real Vienna.
 
Той каза, че един от най-големите проблеми в сектора е било пониженото търсене, което е паднало с 65% в сравнение с периода преди кризата. В Полша търсенето се е понижило с 25%, а в Словакия – с 35%.
 
Проблем съществува също по отношение на новите проекти и това какъв вид и размер жилища да се изграждат. Според него спекулативните проекти и комплекси с над 100 жилищни единици се срещат много по-рядко.
 
За подобрение спомена и Йос Тромп, директор „Проучване и консултиране“ за ЦИЕ в CB Richard Ellis (CBRE). Той каза, че докато през първото тримесечие на 2009 г. пазарът е бил почти неликвиден, то сега инвестициите са се повишили.
 
Фокусът на инвеститорите в момента обаче е насочен почти изцяло към Полша и Чехия, следвани от Русия, в която активни са предимно частни инвеститори. 
 
Забелязват се и някои отделни сделки в Югоизточна Европа на пазари като Хърватска и Румъния. Тези пазари обаче са почти неликвидни.
 
Интерес има най-вече към офиси и търговски сгради, въпреки че активи с добро качество е малко вероятно да бъдат обявени за продан.
 
Участниците в панела коментираха, че все още има голямо разминаване между очакванията на продавачи и купувачи. Продавачите все още смятат, че живеят в 2005 и 2006 г. и въпреки че има много страни, които преговарят за евентуална покупка, тези преговори все още трудно се превръщат в истински сделки.

 

 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени