Безплатен телефон 0800 900 25

Инвестиционният интерес към търговски имоти в ЦИЕ най-висок от 2008

Публикувана на 19.01.2016

31.05.2011

 

Инвестиционният интерес към първокласни търговски активи в Централна и Източна Европа е достигнал най-силната си степен от краха на пазара през 2008 г. насам, смятат от консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от PropertyEU.
 
В свой доклад от компанията посочват, че инвеститорите търсят увеличена експозиция към определени икономики в Централна Европа – предимно Полша и Чехия – които изглежда са на път да постигнат по-добри резултати от много западноевропейски пазари по отношение на нарастване на БВП през следващите три години.
 
Като цяло фокусът на инвеститорите в бизнес имоти е насочен почти изцяло към Полша и Чехия, следвани от Русия, коментираха експерти и по време на конференцията за имоти Real Vienna.
 
Активите от „най-добър клас“, които наскоро са излезли на пазара в Централна Европа, се радват на усилена конкуренция за закупуването им от страна на институционални инвеститори, независимо дали става въпрос за обект на стойност 50 млн. евро или 200 млн.
 
Показателно е, че за по-големите активи редица специализирани инвеститори в търговски имоти и финансови консултанти са готови да обединят усилия, за да придобият и управляват подобни имоти.
 
Активността при сключването на сделки през първите четири месеца на 2011 г. подкрепи силния търговски сегмент, който на практика формира 50% от инвестиционните обеми през предходната година.
 
Предвид нивата на доходност на първокласни търговски центрове от 5,5% в Лондон и 5%-5,5% във Франция и Германия, Централна Европа продължава да предлага атрактивна “отстъпка” при нива от 6% - 6,25% в Полша и 6,25% в Чехия.
 
Заради засилената конкуренция напоследък изглежда неизбежно върху нивата на доходност да бъде оказан продължителен низходящ натиск, посочват от C&W.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени