Безплатен телефон 0800 900 25

Ню Йорк остава най-скъпият град за наем на търговски площи

Публикувана на 19.01.2016

06.06.2011

 

 
Ню Йорк остава най-скъпото място за наем на търговски площи в света на фона на тенденцията компаниите в бранша да съсредоточават дейността си в световните столици на модата. Това изтласка наемите във водещите локации още по-нагоре, сочи изследване на пазара на търговски площи на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
 
Нарастващото търсене на ограничено количество първокласни търговски площи доведе до повишение на наемите в световен мащаб през първото тримесечие на 2011 г.
 
В Азия се наблюдава стабилен ръст на наемите на фона на продължаващото разрастване на международните луксозни марки. Увеличението на наемите в Северна и Южна Америка се забавя, но остава положително, докато в Европа, Близкия Изток и Африка през последното тримесечие се наблюдава маргинално повишение. Като цяло все още има натиск върху наемите на второстепенните пазари.
 
Пето авеню в Ню Йорк остава най-скъпата улица в света. Наемите там достигат 1900 долара за кв. фут (20 451 долара на кв. метър) годишно, което е увеличение с над 10% за последните 12 месеца.
 
Като цяло в класацията на CBRE на най-скъпите дестинации за наем на търговски площи в световен мащаб има малка промяна спрямо предходното тримесечие. От тенденцията се откроява Хонконг, който излиза на второ място и се оформя като най-бързо развиващия се пазар през първото тримесечие на 2011 г. Наемите там нараснаха с 46% на тримесечна база поради няколко големи сделки на ключови локации.
 
Сидни, където средният годишен наем за квадратен фут е 1301 долара (14 003 долара/кв. м), пада до трето място поради липсата на промяна в стойностите на годишна база, а Уест Енд в Лондон с годишен наем от 909 долара за кв. фут (9 784 долара/кв. м) остава на четвъртото място въпреки непроменения растеж на наемите спрямо същия период на миналата година. Цюрих се покачва на пета позиция с 9% повишение на наемите до 829 долара/кв. фут годишно (8 923 долара/кв. м).
 
Общият размер на наемите, регистриран от CBRE, се е покачил с 1,9% през първото тримесечие и с 3,8% на годишна база. Нивата на наемите са нараснали с 6,9% годишно в Северна и Южна Америка на фона на нарастващите разходи, повишеното потребителско доверие и по-добрите равнища на заетостта. В Австралия и Тихоокеанския регион наемите са нараснали с 11,1% на годишна база въпреки поредицата природни бедствия през първото тримесечие, като земетресението в Крайстчърч, наводненията в Куинсланд и земетресенията и цунамито в Япония. Въпреки безспорното въздействие върху икономиката, до момента то се ограничава до пряко засегнатите пазари.
 
В същото време наемите в Европа, Близкия Изток и Азия са се покачили с едва 0,5% на годишна основа на фона на нарастващите опасения за бъдещето на Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, както и на високата безработица, продължаваща да оказва отрицателно въздействие върху ръста на потребителските разходи.
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени