Безплатен телефон 0800 900 25

САЩ помагат на финансово затруднените собственици на ипотекирани жилища

Публикувана на 19.01.2016

06.06.2011

 

Администрацията на американския президент Барак Обама иска да помогне на повече финансово затруднени американци да запазят домовете си, като намали сумите, които те дължат по ипотечните си кредити, съобщи в събота високопоставен служител от финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.
 
„Определено се опитваме да измислим вариант за намаляване на главниците“, казва Тимъти Масад, изпълняващ длъжността заместник-секретар по финансовата стабилност в министерството. “Това е много важна част от общото решение“, допълва той.
 
Администрацията се опитва да предотврати загубата на жилищата от някои собственици чрез програми, финансирани от данъкоплатците. От общия спасителен заем на стойност 700 млрд. долара за американските банки за помощ на затруднените собственици на жилища са отделени близо 50 млрд. долара. Високата безработица и слабият пазар на жилища са заплаха за изгледите за преизбиране на Обама догодина.
 
До момента една от програмите е помогнала на близо 670 хил. души да получат по-ниски вноски по ипотеките си. Дори и тази мярка обаче има слаб резултат, що се отнася до цялостния пазар на жилища, който остава в дупка въпреки съживяването на някои други сектори от икономиката.
 
Огромният брой жилища за продажба, принудителните отнемания, затегнатото кредитиране и слабото търсене са сред основните фактори, затрудняващи възстановяването на жилищния пазар. По последни данни цените на имотите в момента са паднали под минимума, отбелязан по време на финансовата криза през април 2009 г.
 
Една от програмите на американската администрация помага на закъсалите собственици да избегнат принудително отнемане на жилищата си, като им предоставя трайни промени на условията по кредита. Друга програма, която в момента набира скорост, отпуска на най-силно засегнатите от падащите цени на жилищата щати средства, за да намалят главниците по ипотечните кредити.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени