Безплатен телефон 0800 900 25

Норвегия ще доказва, че няма лоша локация за „зелена“ сграда

Публикувана на 19.01.2016

07.06.2011

 

Норвегия планира да построи нова сграда, която ще се превърне в зданието с най-северна локация, което генерира повече енергия, отколкото потреблява, за да демонстрира, че „зелените“ сгради могат да работят навсякъде, пише Ройтерс.
 
Сградата ще бъде построена в Трондхайм, централна Норвегия, от консорциум, включващ норвежкия алуминиев производител Norsk Hydro и шведската строителна компания Skanska. Тя ще има шест до седем етажа, включващи офиси и търговски части с обща площ от 9 хил. кв. м.
 
Сградата ще използва слънчеви панели и слънчеви екрани, разположени на алуминиева фасада, като ще включва и редица енергоспестяващи системи. Тя ще използва също геотермална енергия и други „зелени“ технологии като топлинни помни (които пренасят топлинна енергия от едно място на друго и спомагат за отоплението на помещенията, бел. ред.)
 
Като цяло през годината сградата ще генерира повече температура, отколкото ще консумира.
 
„Това ще бъде най-северната енергийно-позитивна сграда в света“, казва Свен Ричард Брандтзег.
 
Проектът се очаква да бъде завършен през 2013 г.
 
„Ако можем да я направим тук, можем да я направим навсякъде“, коментира той, като добавя, че за компанията в глобален план съществуват множество бизнес възможности в областта на чистата енергия.
 
Трондхайм, който се намира на около 300 км южно от Полярния кръг, е на същата ширина като южна Гренландия, Аляска и Сибир.
 
Брандтзег коментира, че климатът в града е суров с ниски температура, вятър, валежи и недостатъчно слънце.
 
„Този проект може да има голямо значение, за да се намерят добри технически решения за понижаването на енергийното потребление на сградите“, коментират от норвежкото Министерство на търговията и туризма.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени