Безплатен телефон 0800 900 25

Руски металургичен магнат продава активи в строителството за 4,7 млрд. долара

Публикувана на 19.01.2016

07.06.2011

 

Финансовата криза, преобразила руския пазар на недвижими имоти, принуждава неспециализираните инвеститори да се откажат от строителните си амбиции, се посочва в материал на РБК daily.
 
Строителния бизнес може да напусне съсобственикът на металургичния холдинг „Металлоинвест“ Василий Анисимов. Предприемаческата му компания Coalco разпродава активи на обща стойност 4,7 млрд. долара.
 
Като потенциален купувач на московските проекти на Coalco се посочва групировката ЛСР от Санкт Петербург.
 
Информацията се потвърждава от представители на 5 консултантски, инвестициионни и строителни компании. По техни данни строителната структура на Анисимов ще бъде разформирована, а активите й – продадени. Източниците твърдят, че предприемачът е решил да излезе напълно от строителния бизнес и смята да се избави от проектите си при растящ пазар.
 
Компанията Coalco е създадена през 1994 г., като дейността й се простираше в САЩ, Русия и Казахстан. Руското портфолио включва десетки проекти на жилищни и търговски сгради в центъра на Москва на обща площ от 1,5 млн. кв. м, от които половината са вече продадени. Освен това тя притежава 23 хил. хектара земя в Подмосковието, върху 3 хил. от които бе планирано реализирането на проекта „Голямо Домодедово“ (“Большое Домодедово“) с 12,5 млн. кв. м жилища и 1 млн. кв. м търговски площи.
 
Първите загуби на Анисимов дойдоха по време на кризата, като в края на 2009 г. той бе принуден да се раздели със строителната компания ГВСУ „Центр“, която бе закупена през януари 2008 г. за застрояването на „Голямо Домодедово“. Тя бе предадена като компенсация за дълг от 300 млн. долара на Сбербанк.
 
Поради същата причина през 2010 г. Coalco отстъпи на дъщерната й компания Сбербанк Капитал 50,01% от проекта „Кристалните кули“ на улица „Ходинская“.
 
Общата сума на откритите от компанията кредитни линии през 2010 г. бе 2 млрд. долара, а сред основните кредитори на предприемача бяха Сбербанк и руската Външнотърговска банка.
 
През миналата година Анисимов отстъпи и контрола върху американската строителна компания Coalco New York с проекти за 400 хил. кв. м на мениджърския й екип.
 
Преди Нова година бе частично разформирован отделът за търговски имоти на Coalco, която бе напусната от редица топ мениджъри, управляващи маркетингови проекти и привличането на инвестиции, разказва бивш служител на компанията.
 
Топ мениджър на московска строителна компания твърди, че Анисимов може да продаде на инвеститори или цели проекти, или контролен пакет от тях, запазвайки за известно време миноритарен пакет акции. Вторият случай е предвиден заради потенциалните купувачи, който може да пожелаят да запазят Coalco като гарант за реализирането на проекта.
 
Според изчисления на експерти стойността на портфолиото на Coalco е около 4,7 млрд. долара.
Разпродажбата на активите засега не се отнася за „Голямо Домодедово“, където компанията вече има партньор – от началото на 2010 г. в проекта влезе Мостстройреконструкция -  московската дъщерна фирма на ЛСР. Тя смята да вложи 10,4 млрд. рубли (около 37 млн. долара) в усвояването на участък от 40 хектара, където ще бъде издигнат микрорайон от икономичен клас с обща площ 325 хил. кв. м.
 
Именно групата ЛСР на руския сенатор Андрей Молчанов може да изкупи останалите активи на Coalco, твърдят източниците на изданието.
 
Според тях групата проучва строителните проекти на Анисимов. Така например в началото на годината ЛСР се е обърнала към банки за кредитиране на проекти на Coalco, включително и за проекта „Кристалните кули“.
 
От Сбербанк Капитал твърдят, че Coalco води преговори с ЛСР. „Компанията Coalco е наш стратегически партньор за един от мащабните проекти на групата в московския регион и ние действително обсъждаме възможността за разширяване на подобно партньорство и по други проекти на тази компания“, заяви изпълнителният директор на московския клон на ЛСР Иван Романов.
 
От пресслужбата на  Coalco обявиха, че компанията в момента работи „във всички посоки и не е против продажбата на проектите“. „Всичко ще зависи от цената и етапа на реализация на проекта“, отбелязаха оттам.
 
Самият Анисимов не отговаря на поставените в тази връзка въпроси. В скорошно интервю за списание „Компания“ той заяви, че не смята да напуска Coalco и продължава да търси приложение на своите капитали. 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени