Безплатен телефон 0800 900 25

Плевнелиев се зарича да премахнат общо 1200 незаконни постройки

Публикувана на 19.01.2016

08.06.2011

 

От октомври 2010 г. до октомври 2011 г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е планирала да премахне 1200 незаконни обекта в цялата страна. Вече са заличени 800 постройки и през следващите четири месеца ще бъдат изпълнени назначенията за разрушаване на още 400.
 
Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с министъра на околната среда и водите Нона Караджова по повод предприетата кампания за разчистване на незаконно изградените вили в близост до питейни зони и други водни обекти, предаде БТА.
 
Плевнелиев припомни, че в края на януари е завършил първият етап от проверките на 53 големи язовира в страната, а наскоро - и вторият етап. Установено е, че в околностите на 27 от язовирите не са открити незаконни постройки.
 
Общо проверените обекти край язовирите са 1461, като незаконните постройки са 748. Издадени са 527 заповеди за премахване на незаконни строежи. Най-много обекти без разрешителни са издигнати до язовир "Ивайловград", където от общо 195 вили 169 са с предписания да бъдат съборени.
 
В класацията следват язовирите "Кърджали", където са разпоредени срутвания на 130 сгради от общо проверени 159. От инспектираните 329 обекта край язовир "Искър" се оказва, че 110 са без разрешителни за строеж. 
 
 
Няма нито едно констатирано нарушение при проверките на язовирите, което да води до влошаване на качеството на питейните води, заяви екоминистърът Нона Караджова. Най-честите нарушения на екологичното законодателство били замърсяване с твърди битови отпадъци и липса на разрешителни за ползване вода или изпускане на замърсени води.
 
За 7-8 язовира без проектирани санитарно-охранителни зони тече процедура на изпълнение и всички без изключение ще имат подобни зони, посочи екоминистърът.
 
По-голямата част от заповедите за премахване се обжалват, коментира ръководителят на ДНСК Милка Гечева. Разходите за премахване на незаконни сгради с неизвестен собственик няма как да бъдат възстановени, затова ще останат за сметка на държавата. Останалите средства ще се търсят по съдебен път, добави Гечева.
 
Министър Плевнелиев коментира, че за контролните органи е по-изгодно "за незаконните постройки да има неизвестен извършител", тъй като така те се премахват по-лесно.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени