Безплатен телефон 0800 900 25

До пет години в Китай ще има 4 пъти повече небостъргачи, отколкото в САЩ

Публикувана на 19.01.2016

08.06.2011

 

Само след пет години в Китай ще има 4 пъти повече небостъргачи, отколкото в САЩ, съобщи китайският вестник „Хуанцю Шибао“, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 
Средно на всеки 5 дни в страната се появява нов небостъргач и до 2016 г. те трябва да станат 800.
 
На първо място по брой на небостъргачи е специалният административен район Сянган (Хонконг), където те са 58. Втори е най-големият китайски икономически център Шанхай с 51, следван от Шънджън – 46.
 
В Китай се намират половината от 10-те най-високи сгради в света.
 
За настоящата класация като небостъргачи са приети сгради с височина над 500 фута (152,4 метра).
 
Само през тази година в Поднебесната империя е започнало строителството на над 200 небостъргача. Тяхното изграждане ще позволи САЩ да бъдат застигнати по този показател.
 
Експерти отбелязват, че първоначално небостъргачите в Китай трябваше да подпомагат икономичното използване на градските площи, но постепенно са се превърнали буквално в показател за висок престиж на компанията, която го поръчва.
 
Съответно нарастват и разходите за строителството и поддържането на небостъргачите. Така например втората по височина сграда в Шанхай е струвала на собственика си по 20 хил. юана (3 хил. долара) за квадратен метър, а ежедневната му поддръжка излиза около 1 млн. юана (150 хил. долара).
 
Строежът на небостъргачи в Китай в момента се превръща в мода и всеки уважаващ себе си град иска да издигне висока сграда, дори населението му да е под 1 млн. жители. Така например слабо известният дори в Китай град Фанчънган, който се намира в Гуансиджуанския автономен район, планира да вдигне небостъргач с височина 528 метра – по-висок от шанхайския Световен финансов център, който е на трето място сред най-високите сгради в света.
Експерти обаче предупреждават, че най-важното е изграждането на „сградите-акселерати“ да не се превърне в толкова тежък дългов товар за строителните компании, че да не се налага да се хвърлят от най-високия етаж заради безнадеждни перспективи някога изобщо да си върнат вложенията. 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени