Безплатен телефон 0800 900 25

Rockefeller купи Mall of Sofia за над 100 млн. евро

Публикувана на 19.01.2016

08.06.2011

 

Rockefeller Group даде пореден сигнал за сериозните си намерения към българския пазар на имоти с втора мащабна инвестиция, близо четири месеца след като обяви първата си покупка у нас, придобивайки Retail Park Plovdiv за 20 млн. евро.
 
Сега групата, която в Европа оперира чрез своето дъщерно дружество – инвестиционната компания Europa Capital LLP – е придобила столичния търговски център Mall of Sofia за над 100 млн. евро.
 
От Europa Capital съобщават, че са сключили споразумение за покупката на мола с  досегашните собственици GE Real Estate и Avestus Capital Partners (бившата Quinlan Private Capital).
 
Сделката ще бъде финансирана от OTP Bank и DSK Bank, съобщава купувачът.
 
Консултанти по сделката за Europa Capital са юридическата кантора CMS Cameron McKenna и консултантската компания за имоти MBL|CBRE.
 
Сделката е печеливша и за купувачите, и за продавачите, които получаваха приходите от наем, обслужваха кредита си и управляваха мола в продължение на четири години, коментира за Investor.bg Асен Лисев, директор на MBL|CBRE.
 
Доходността от сделката според него е подобна на тази, на която GE и Avestus придобиха мола.
 
Той каза, че работата по сделката е продължила повече от година, като през този период е имало и още една компания с интерес за придобиване на Mall of Sofia, която обаче се е отказала в последния момент.
 
В края на 2008 г. бе обявено, че германската Degi е близо до сделка за придобиването на мола за 110 млн. евро.
 
Лисев изказа лично мнение, че Europa Capital, които вече са инвестирали нас 120 млн. евро у нас, имат апетит за още сделки и „за тях би било добре да продължат“ да разширяват портфолиото си.
 
 
По време на конференция за недвижими имоти, проведена в София миналия месец, Крис Бенет, старши инвестиционен директор на Europa Capital Emerging Europe Fund, коментира, че компанията има интерес за придобиване на още активи у нас, като интерес за нея са дори и жилищни проекти, в случай, че има предлагане на качествени активи в този сегмент.
 
"Условия за стабилизация"
 
По думите на Лисев Mall of Sofia е един моловете с най-стабилна събираемост на наемите и най-добра посещаемост спрямо квадратурата. За сравнение, някои от другите молове са с три пъти по-голяма площ, но посещаемостта не е три пъти по-голяма, коментира той.
 
Според Лисев специално на пазара на търговски площи в столицата има възможност за стабилизация, дори лек ръст на наемните нива в близко бъдеще. Докато през последната година и половина предлагането на нови площи в сегмента значително се увеличи, което доведе до натиск върху наемите, то в близките две години нови проекти не се планира да излязат.
 
Към момента на публикуване от българския и полския офиси на GE Real Estate не бяха непосредствено на разположение за коментар относно сделката.
 
Mall of Sofia има площ от близо 24 хил. кв. м, като над 10 хил. кв. м от тях са търговски площи.
 
Той бе открит през 2006 г. от първоначалните инвеститори в проекта – Aviv Group и Cinema City International (CCI), както и новият инвеститор GE Real Estate, който обяви началната си инвестиция за 50% в проекта година по-рано. Междувременно настъпиха няколко промени в собствеността на мола, докато в крайна сметка GE и Avestus установиха дяловете си на 50% всяка.
 
Mall of Sofia ще продължи да бъде управляван от единия от досегашните собственици Avestus Capital Partners, съобщават от Europa Capital.
 
Последната включва шест фонда, които са привлекли и предназначили за инвестиции в над 70 сделки общо 7 млрд. евро в 18 европейски държави.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени