Безплатен телефон 0800 900 25

Офис наемателите в Европа преосмислят своите стратегии

Публикувана на 19.01.2016

09.06.2011

 

Нуждата от понижение на разходите бе ключов двигател на търсенето на нови офис площи в Европа по време на спада на пазара. Въпреки това, с подобрението на икономическите и бизнес условията, фокусът на наемателите все повече се променя от краткосрочен контрол върху разходите към реализацията на други средносрочни и дългосрочни стратегии, сочи доклад на CB Richard Ellis, Inc (CBRE).
 
Тази промяна в приоритетите на наемателите има отражение върху разпределението на активността в различни ценови сегменти и локации.
 
В доклада се дава пример с пазара в Париж, където все повече наематели целят да се преместят от второстепенни локации, избрани преди това заради по-ниските цени, към централни локации. Недостигът на предлагане в центъра на Париж обаче в някои случаи заставя компаниите да останат в сегашните си офиси.
 
Също така на по-силните пазари като Лондон, Варшава и Стокхолм търсенето е в по-голяма степен насочено към най-добрите активи на най-добрите първокласни локации. Това често е за сметка на по-евтини офиси, но с по-лоша локация или предлагащи остарели условия.
 
За сравнение с тези пазари, на места като Мадрид, където възстановяването на пазара все още не е настъпило, търсенето в най-горния сегмент на пазара остава свито. Много компании са все още високо мотивирани от пониженията на разходите, поради което целят да се преместят в по-евтини сгради.
 
Тази ситуация се очаква да се запази докато в икономиката не се забележи някакво подобрение, се казва в доклада.
 
Икономическото възстановяване в Европа остава изключително неравномерно, което се отразява все повече и върху представянето на местните офис пазари.
 
Градове като Лондон, Париж и Стокхолм например отчетоха ранни признаци на възстановяване на наемната активност. Дори и в северна Европа обаче картината не е еднородна. Изключение е Амстердам, където усвояването все още не се е възстановило и наемите остават без особена промяна.
 
На другия край на спектъра са редица пазари в Южна Европа, които са изправени пред множество трудности.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени