Безплатен телефон 0800 900 25

Оптимизмът за американския жилищен пазар се завръща

Публикувана на 19.01.2016

09.06.2011

 

Пазарът на жилищни имоти в много градове на САЩ се представя по-добре от прогнозите, направени на базата на неотдавна публикуваните национални данни, пише днес Financial Times. Това кара някои анализатори и брокери да изразят предпазлив оптимизъм за изгледите за неговото възстановяване.
 
През май бе отбелязано покачване на цените в 24 от 26-те градове, наблюдавани от Altos Research, като най-големите повишения бяха в Сан Франциско, Вашингтон и Сан Хосе, Калифорния. Ню Йорк и Лас Вегас са единствените два града, където цените са се понижили.
 
Друг индекс, съставен от CoreLogic, който следи цените в 6507 населени места, се повиши слабо през април спрямо март - първото му движение нагоре от април 2010 г., когато изтече действието на данъчен кредит за купувачите на жилища, целящ да подпомогне пазара.
 
„Възможно е това да е началото на обрат“, твърди главният икономист на CoreLogic Марк Флеминг. Продажбите на жилища като цяло нарастват през пролетта, тъй като хората се опитват да се преместят преди началото на новия учебен срок в края на лятото, допълва той.
 
Когато пазарът на жилища започна да отслабва в началото на тази година, анализаторите се разтревожиха, че сезонното повишение изобщо няма да се материализира - сигурен знак за задълбочаващите се проблеми, които биха могли да върнат икономиката в състояние на рецесия.
 
От януари до март цените на имотите паднаха толкова много, че в момента са на нива, наблюдавани за последно в средата на 2002 г., сочи популярният индекс S&P/Case-Shiller.
 
Забавящото се нарастване на заетостта и намаляващото потребителско доверие допринасят за впечатлението, че ситуацията на пазара се влошава.
 
И все пак, интервюта с брокери на недвижими имоти в шест града на САЩ рисуват различна картина. Те твърдят, че обемът на продажбите и цените са започнали да се засилват през април и продължават да набират скорост през първите седмици на юни. След слабото начало на годината предстоящите продажби и новите запаси отбелязаха рязко повишение през май.
 
Никой не казва, че предстои бум, но е логично да смятаме, че пазарът не е толкова зле, колкото твърдяха някои анализатори напоследък. Повечето прогнози са за поне 5% спад на цените през тази година и достигане на дъното едва през 2012 г. Въпреки това има и окуражаващи сигнали.
 
Брокерът от Сан Диего Ерик Уайкелт твърди, че базовите имоти на цени между 200 хил. и 300 хил. долара са станали толкова достъпни, че "наистина се наблюдава раздвижване".
 
Калифорния, която бе сериозно ударена от кризата на пазара на жилища, също показва симптоми на съживяване. "Хората все още са несигурни, защото има много смесени сигнали", твърди Джим Хамилтън, бивш шеф на Калифорнийската асоциация на брокерите на недвижими имоти. "Като цяло, обаче, все повече купувачи навлизат на пазара", отбелязва той.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени