Безплатен телефон 0800 900 25

Хедж фондове „разграбват земя“ в Африка

Публикувана на 19.01.2016

09.06.2011

 

Сделките са предизвикали принудителното изселване на милиони дребни фермери.
Зад „разграбването на земя“ в Африка стоят хедж фондове, целящи да увеличат печалбите си от хранителния и биогоривния сектор, твърди американският мозъчен тръст Oakland Institute.
 
В свой доклад, цитиран от BBC, организацията посочва, че подобни фондове и други чуждестранни фирми са придобили огромни площи земя на континента, като често това се случва без уместни договори. Сделките са предизвикали принудителното изселване на милиони дребни фермери, предупреждава документът. Придобитите земи се използват за отглеждане на стоки за износ като биогорива и цветя.
 
„Това създава несигурност в световната хранителна система, което би могло да бъде много по-голяма заплаха от тероризма“, се посочва в доклада, изготвен след проучване на сделки за земеделски имоти в Етиопия, Танзания, Южен Судан, Сиера Леоне, Мали и Мозамбик.
 
Експертите от организацията са установили, че само през 2009 г. хедж фондове и други спекулативни търговци са купили или взели под аренда близо 60 млн. хектара земя в Африка. Размерът се равнява на територията на Франция. 
 
Въпреки твърденията на природозащитници, че използването на земи за отглеждане на суровини за биогорива създава несигурност в доставките на храни, много хора на африканския континент са доволни, че имат работа, която им носи сравнително добри доходи. Те не осъзнават проблемите, които производството на биогорива би могло да породи.
 
„Точно онези финансови фирми, които ни докараха до глобална рецесия, като надуваха балона на пазара на недвижими имоти чрез рисковани финансови маневри, сега правят същото със световните доставки на храни“, алармират авторите на доклада и добавят, че някои компании са придобили земите след сделки с наивни местни водачи или корумпирани държавни служители.
 
„Изследването разкри инвеститори, които твърдят, че е лесно да се сключи сделка - че обикновено могат да получат онова, което искат, ако дадат бутилка уиски на някой племенен вожд“, разказва пред BBC изпълнителният директор на Oakland Institute Анурадха Митал. „Когато тези инвеститори обещават напредък или работни места на местните вождове, това звучи страхотно, но тези обещания не се сбъдват“, допълва той.
 
Според доклада освен всичко останало, договорите предоставят на инвеститорите и редица стимули - от неограничени права върху водата до данъчни облекчения.
 
„Никой не бива да вярва, че тези инвеститори са там, за да нахранят гладуващите африканци. Тези сделки водят единствено до долари в джобовете на корумпирани лидери и чуждестранни инвеститори“, предупреждава Обанго Мето от Солидарното движение за Нова Етиопия, неправителствена организация в Адис Абеба.
 
Не всички компании, фигуриращи в доклада, обаче приемат, че мотивите им са злонамерени. Те отхвърлят твърденията, че присъствието им в Африка носи вреди.
 
Компанията EmVest Asset Мanagement категорично отрича да е била замесена в експлоатационни или незаконни практики. „Няма тъмни сделки. Придобиваме земята чрез законни търгове“, заявява нейният директор за Африка Антъни Пуртър. Той добавя, че работниците на фирмата в Мозамбик изкарват с 40% повече от минималната работна заплата. Освен това компанията участва в проекти за развитие, като например доставка на чиста вода за населението, живеещо в селските райони.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени