Безплатен телефон 0800 900 25

Ирландия се опитва да привлече купувачи на жилища

Публикувана на 19.01.2016

09.06.2011

 

Жилищните цени в страната падат всеки месец от декември 2007 г. насам. Снимка: sxc.hu
Със задълбочаването на дълговата криза в Европа, Ирландия обмисля отчаяни мерки, за да съживи остатъците от сектора си недвижими имоти, пише Дара Дойл в аналитичен материал за Bloomberg.
 
Националната агенция за управление на активи (NAMA), създадена от правителството преди 18 месеца с цел придобиване на рискови активи, се опитва да примами купувачите да се завърнат на един от най-зле представящите се пазари на имоти в региона. Възможно е агенцията да реши да продава жилища с отстъпка, ако стойността на имота продължи да пада през годините след сделката, обясни нейният говорител Рей Гордън.
 
Един от основните фактори за бума и срива на Ирландия, който я принуди да прибегне до международен спасителен заем от 85 млрд. евро миналата година, бе пазарът на недвижими имоти. Цените на имотите нараснаха четворно за четирите години до 2007 г. Оттогава стойността на жилищата е паднала с 40% Ипотечното кредитиране е намаляло с 95% спрямо пика на пазара.
 
"Няма никакво кредитиране", твърди Ниъл Гафни, изпълнителен директор на фонда за недвижими имоти IPUT, който е един от най-големите собственици на офиси и магазини в Дъблин. "Пазарът е мъртъв", обобщава той.
 
Броят на новите ипотечни кредити, отпуснати през първото тримесечие, е намалял с 53% до 3259 в сравнение със същия период на миналата година, обяви Ирландската банкова федерация. По статистически данни през април цените на жилищата са се понижили с 1%. Цените бележат спад всеки месец от декември 2007 г. насам.
 
Евентуалните бъдещи купувачи се боят, че цените на имотите могат да паднат до нива, по-ниски от стойността на кредита. NAMA обяви, че води преговори с банки за начини да стимулира потенциалните купувачи на офиси, молове и празни жилища. Един от вариантите това да се случи е от купувачите да се изиска 80% от цената на имота в момента на сделката, а останалите 20% да бъдат изплатени, ако пазарната стойност остане непроменена или нарасне в определена степен. Ако стойността падне, купувачът ще трябва да плати само част от оставащата сума, а в някои случаи е възможно и да не плаща нищо.
 
Този план крие и някои рискове. Купувачите могат да се втурнат да придобиват имоти, контролирани от NAMA, което би довело до изкуствено повишение на цените и би оставило редица имоти извън обсега на агенцията непродадени, предупреждават експерти. Агенцията обяви, че води преговори с банки, които не са й прехвърляли активи.
 
"Купувачите могат да започнат да купуват имоти по погрешна причина, само защото имат достъп до финансиране", твърди Карл Дийтър от дъблинската компания Irish Mortgage Brokers. "Възможно е нещата да се развият като при данъчните стимули, които бяха сред причините за свръхзастрояването", предупреждава той.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени