Безплатен телефон 0800 900 25

В Австрия слагат на тезгяха... два планински върха

Публикувана на 19.01.2016

10.06.2011

 

Два австрийски върха в Алпите скоро ще имат нови собственици. 
С необикновени имоти могат в скоро време да се сдобият потенциалните инвеститори, особено ако обичат да си почиват в австрийските Алпи. 
 
Австрийската община Картич в област Лиенц, в която живеят едва 840 души, е решила да се сбогува с високия 2 690 метра връх Голям Кинигат и 2 600-метровия Роскопф на границата с Италия.
 
"В Гърция продават острови. Ние нямаме острови, но имаме планински върхове", казва Йозеф Аусерлехнер, кметът на Картич, цитиран от агенция APA.
 
До 2001 г. върховете са били собственост на Австрия, след това те са придобити от Федералната агенция за недвижими имоти (BIG) на цена от 300 000 евро. Сега началната цена, която агенцията е сложила за върховете, които предлага на търг, е доста по-ниска - 121 000 евро. Преди около месец кметството е поискало да организира катерачески походи и се е оказало, че трябва да плаща наем на частната агенция. Кметът се поинтересувал за цената и твърди, че тя е непосилна за институцията.
 
"Защо са обявили върховете за продажба точно сега, ми е все едно", казва Аусерлехнер. По думите му имотът с площ 1,2 млн. квадратни метра е "пустош".
 
Преди да продаде върховете на някой заинтересован, BIG трябва да получи разрешението и на общината именно той да е новият собственик.
 
Заинтересованите могат да заявят участие в търга до 8-и юли. Според публикация в местния Kleine Zeitung вече има 20 подадени заявления. Ако върховете се сдобият с нов собственик, няма да се промени ползването им, казват от агенцията. Кметството няма да разреши заграждане на имота, а агенцията рекламира в сайта си по-високия от двата върха с "една от най-живописните гледки" в тази част на Алпите. Освен това, през 1979 г., на върха е изграден и "Европейски кръст" като символ на мира.
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени