Безплатен телефон 0800 900 25

Търг за апетитен парцел в Хонконг не оправда очакванията

Публикувана на 19.01.2016

10.06.2011

 

Строителни предприемачи от Хонконг вчера предупредиха, че цените на жилищата могат да забавят растежа си още повече на фона на нарастващите лихви в Китай и в техния град, съобщи Bloomberg. Предупреждението им дойде след търг за апетитен парцел в непосредствена близост до бизнес квартала на мегаполиса, който се продаде на цена под очакванията.
 
Cheung Kong (Holdings) Ltd., контролирана от милиардера Ли Ка-шин, плати за парцела 11,65 млрд. хонконгски долара (1,5 млрд. щатски долара), или с 10% по-малко от средната прогноза на Bloomberg, която бе за цена от 13 млрд. хонконгски долара. След сделката акциите на компанията паднаха с 1,3%, след като предишния ден се повишиха с 1%.
 
През май сделките с имоти в Хонконг отбелязаха спад за пети пореден месец, а темпото на растеж на цените на жилищата като цяло се забавя, след като кредиторите ускориха повишенията на лихвите през април на фона на отслабващата ликвидност. Цените могат да паднат с 10 до 20% през 2012 г. и с още 10% през 2013 г. заради по-високите лихви, прогнозира Андрю Лоурънс, анализатор от Barclays Capital в Хонконг.
 
„Възможно е строителните компании да не са готови да плащат прекомерни цени в ситуация, в която няма да има много силно търсене от местни потребители“, твърди Тим Лун от IG Investment Ltd. “Фирмите са малко по-предпазливи и консервативни в прогнозите си за цените. Ако инвеститорите търсят трайно поскъпване на земята и жилищата в Хонконг, това не са добри новини“, допълва той.
От септември насам китайското правителство повишава лихвите на четири пъти и инструктира банките да отделят повече средства за резервите си, за да се подтисне инфлацията. През ноември властите повишиха данъка върху покупко-продажбата на имоти и обявиха намеренията си да стимулират предлагането на земя на фона на протести срещу нарастващите цени на жилищата, които са се увеличили със 70% от началото на 2009 г. Централната банка пък предупреди за опасност от „балон на пазара на недвижими имоти“, предизвикан от високите нива на кредитиране.
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени