Безплатен телефон 0800 900 25

САЩ спират субсидиите за 3 инвестиционни банки по програмата за ипотечни кредити

Публикувана на 19.01.2016

10.06.2011

 

Три от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. и J.P. Morgan Chase & Co. - не показват достатъчно добри резултати за разширяване на своята клиентска база, ползваща ипотечни кредити, поради което държавата ще престане да ги субсидира, докато показателите не достигнат приемливи нива, съобщи американското министерство на финансите, цитирано от РИА „Новости“.
 
През миналия месец трите банки са получили 24 млн. долара плащания по програмата Home Affordable Modification Program. „Опитваме се да повлияем върху банките, за да подобрим показателите им и да увеличим помощта за собствениците на жилища“, каза Тим Масад, помощник по въпросите на финансовата стабилност на министъра на финансите.
 
Много собственици се оплакват, че програмата за повишаване на достъпността до жилища, в която участват над 100 компании, не работи достатъчно ефективно. От фонда от 46 млрд. долара за подкрепа на плащащите ипотечни кредити са изразходвани едва 2 млрд.
 
Според условията на програмата всяка банка, която отпуска ипотечни кредити, получава 1 000 долара от държавата за всеки длъжник, ако той е преминал успешно 3-месечния изпитателен срок и изплаща редовно кредита си.
 
Банките получават по още 500 долара, ако са оказали помощ на собственици на жилища, които, макар и да не са обявили фалит, са близки до подобно развитие на нещата.
 
При условие, че тези длъжници в продължение на 3 години не обявят неплатежоспособност, държавата изплаща на ипотечните компании допълнителни бонуси.
 
Освен посочените банки министерството на финансите поиска „умерено“ подобряване на показателите от  American Home Mortgage Servicing, Citigroup Inc., ипотечното подразделение на Ally Financial Inc., Litton, OneWest Bank и Select Portfolio Servicing. На практика това означава, че държавата изисква по-добра работа от всички компании, които са в Топ 10 на обслужващите ипотечните кредите.
На свой ред банките изразяват несъгласие с позицията на министерството.
От J.P. Morgan смятат, че „е достигнат значителен напредък, а в момента се действа още по-активно за подобряване на показателите“.
 
Bank of America признава в официално изявление, че „в някои области има нужда от подобряване на показателите въпреки сериозните успехи в ключови сфери на дейността“.
 
Най-критично към действията на държавата реагираха в Wells Fargo. „Отчетът не отразява действителността, тъй като разглежда данни от преди една година и рисува негативна картина, при това игнорирайки онези подобрения, които бяха направени в дейността на банката в помощ на собствениците на жилища“, твърдят от финансовата институция.
 
Home Affordable Modification Program започна да действа през 2009 г. с цел намаляване на броя на собствениците на жилища, които не успяват да изплащат ипотечните си кредити, с цел да бъдат намалени лихвите по кредитите и да бъдат удължени сроковете на плащане.
 
Темпото на реализация обаче е далеч под очакваното – за три години помощ са получили едва 609 хил. души при очаквани 3-4 млн. При това 843 хил. собственици на жилища са се отказали от по-нататъшно участие до края на април тази година, което представлява на практика 50% от обявилите желанието си да се възползват от програмата през 2009 г. 
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени