Безплатен телефон 0800 900 25

Съдят британски бизнесмен, който твърдеше, че имотите в Банско поскъпват с 30%

Публикувана на 20.01.2016

10.06.2011

 

Годината е 2006, все още няма и помен от криза, цените на имотите вървят нагоре, а Банско все още е една от най-горещите точки на европейския пазар на ваканционни имоти.
 
Един ирландски бизнесмен - Дара МакАнтъни, е сред най-успешните продавачи на имоти в известни ваканционни дестинации като Кабо Верде, Банско, Мароко и др.
 
За да засили продажбите, той използва митове като твърдението, че цените в Банско се повишават с 20 до 30% на година. Той управлява компанията MacAnthony Realty International (MRI), която има 100 млн. паунда годишен оборот и се хвали, че продава по един имот на "всеки 43 минути".
 
В статия на Sunday Times от края на 2006 г. се казва, че търговците на компанията значително преувеличават инвестиционния потенциал на имотите в чужбина, като клиенти се оплакват от обещания, че ипотеките им ще бъдат покрити от "гарантирани наеми", които никога не се осъществяват.
 
Пет години по-късно срещу МакАнтъни има подадени редица жалби заради неспазени обещания, като стотици британски купувачи на имоти в Испания твърдят, че заради него са претърпели загуби от 13 млн. евро.
 
Освен продажбите на жилища 35-годишният МакАнтъни урежда и доставки на мебели и обзавеждане.
 
Поредният иск идва от 60 британски и ирландски купувачи, които общо са загубили над половин млн. паунда от неполучено обзавеждане преди повече от пет години.
 
Техният адвокат Антонио Флорес от базираната в Марбея кантора Lawbird го обвинява и задето не е подал заявление за фалит за своите дружества в Испания, сочи информация на Daily Mirror.
 
МакАнтъни и неговите бивши директори упорито отричат каквито и да било неправомерни действия. Във връзка с новия иск той е коментирал от дома си в САЩ, че зад тези твърдения няма никакви основания.
 
„Със сигурност аз не съм направил нищо нередно, нито пък който и да било в MRI, докато аз бях там“, казва той.
 
Дори някои депутати в британския парламент миналата година коментираха относно измама, извършена от MRI и свързани с нея компании.
 
У нас компанията имаше инвестиции в няколко проекта в Банско и Разлог, като Aspen Golf, Aspen Suites, Aspen Heights, както и Silver Mountain Resort с близо 900 жилищни единици. Планираните у нея инвестиции бяха на стойност 200 млн. евро.
 
Банско – вторият по големина ски курорт в света с 400 млн. туристи
 
За своите продажби тя използвала агресивни тактики за реклама и преговори. Според Sunday Times тя е съветвала своите служители да използват етични методи за продажба, но, че в някои случаи малка лъжа е позволена.
 
„Можете да говорите в трето лице“, сочи съвет на един от обучителите на компанията. „Майка ми току-що купи в България, леля ми е купила в Кабо Верде...“.
 
От компанията отричат такава политика.
 
Изданието е внедрило репортер под прикритие, който е започнал работа като търговец в компанията. По нейните думи тя е трябвало да звъни на клиенти от папки, означени като „RIP лийдове“ - контакти, които са искали да не бъдат закачани и да бъдат забравени завинаги. Въпреки това служителите са се обаждали на клиенти, към някои от които преди това са били направени над 30 обаждания.
 
Изданието изпратило втори репортер под прикритие, който се представил за потенциален купувач, интересуващ се от покупка на имот в Банско. То цитира един търговец в Лондон, който направил смелото изявление, че предишната година в Банско е имало 400 млн. туристи, а курортът ще се превърне във втория по големина ски курорт в света.
 
По-късно от компанията са обявили, че пистите в Банско ще бъдат разширени от 65 км до 200 км, като ще достигат до Разлог, където тя има проекти. Изданието обаче цитира източници от общината в Банско, които казват, че в Банско са планирани нови писти с дължина от едва 10 км.
 
От MRI обаче твърдят, че работят с общини и кметове и разполагат с неофициална информация за проекти, които все още са на ранен етап от планиране.
 
Друг купувач на имот в Слънчев бряг е казал, че е бил почти насила накаран да подпише на място договора за апартамент в курорта по време на оглед през 2006 г. Не него му е било обещано, че цената на имота ще нарасне с до 200%, след като България се присъедини към ЕС. Също така на него му е бил обещан гарантиран наем. Нито едно от обещанията не се осъществило. В крайна сметка той успял да получи частично обезщетение, но все пак загубил 16 хил. паунда.
 
Днес интернет е изпълнен с недоволни клиенти и оплаквания против компанията, която някога привличаше клиентите си с щедри пътувания за огледи, лъскави коли и обещания за висока възвръщаемост.
 
Не получихме нищо друго освен лъжа и измама от тази компания и нейните служители, пише един потребител, който в своя блог инициира една от многото групи с ощетени клиенти. Лъжливи реклами, продажби и обещания за гледка към голф игрището при покупка на апартамент в проектите Aspen Golf или Aspen Suites в Разлог. Лъжи за следпродажбено обслужване, лъжи за препоръчани независими адвокати, неспазени договорни задължения, пише той.
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени