Безплатен телефон 0800 900 25

Глина и слама придават нов смисъл на екокъщата в Англия

Публикувана на 20.01.2016

10.06.2011

 

Когато Кейт Едуардс и Шарлот Ийв решиха да разширят двойно площта на своята 300-годишна къща в Норфолк, на тях не им хрумна да използват никакъв друг материал освен кал, пише британският Telegraph.
 
Удобството на съвременното строителство с готови тухли, стъкло и стомана не е за тях. Вместо това те са посветени на строителен материал, датиращ още от праисторическите епохи – кални къщи от глина и слама.
 
„Това е префектният екологичен материал“, коментира Шарлот.
 
„Той е устойчив, евтин и се снабдявате със суровина от градината. Той е лесен за обработка. Ако сте построили една стена и искате по-голям прозорец, то изрязвате глината. Ако искате по-малък прозорец – добавяте глина. Толкова е гъвкав.“
 
Някога при строителството с глина майсторите са използвали домашни животни, за да ходят върху сместа от слама и кал, преди материалът да е готов за изграждането на дадена стена. В днешно време те се смесват ръчно и се пресоват с крак – подобно на мачкането на грозде – или пък се прилага автоматизирана сукция, за да се отстрани влагата от сместа. Така тя се оформя като сухи глинени тухли, които се поставят като обикновени каменни блокове при строеж, пише изданието.
 
За да се защити сградата от дъжд, покривът, който често е сламен, има широк навес, а цялата къща има доказани изолационни качества. Обикновено такива къщи са топли през зимата и прохладни през лятото.
 
Шарлот и Кейт са превърнали техниката в истинска професия, тъй като наред с опита от своите имоти, те провеждат курсове за хора, които искат да изградят свои собствени жилища от кал.
 
Те обучават около 300 души на година – от оценители до архитекти, които искат да разберат материала по-добре, до купувачи на първи дом, които не могат да си позволят ипотека и са решили да изградят свое собствено жилище от кал.
 
Шарлот казва, че курсът покрива всички аспекти – набавяне на материала, получаване на разрешително за строеж, изграждане на основите, поставяне на вратите и прозорците, и т. н.
 
Курсовете се посещават от ентусиасти от цял свят – от Япония, Ню Йорк, Германия, Норвегия, дори от България.
 
За и против глинените къщи
 
Изданието посочва, че сградите от глина имат както положителни, така и отрицателни страни.
 
Сред първите са ниските цени на строителство. Във Великобритания глинена къща с три спални струва едва 20 хил. паунда. Също така те се характеризират с изключителни естествени изолационни и други качества.
 
Противниците посочват, че строителният процес е значително по-бавен, като той може да отнеме до 15 месеца, за да може структурите от различните фази да изсъхнат.
 
След изграждането също може да отнеме до няколко месеца сградата да изсъхне и да се свие напълно.
 
Стените, които се изграждат значително по-дебели, изискват по-голяма строителна площ в сравнение с традиционните сгради.
 
Също така сравнително по-малко строители са квалифицирани да работят, да строят и да ремонтират глинени сгради.
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени