Безплатен телефон 0800 900 25

Опасенията от балон на пазара на имоти в Бразилия се засилват

Публикувана на 20.01.2016

13.06.2011

 

Цените на имотите в Бразилия вървят стремглаво нагоре. Строителният сектор е в апогея си, а пазарът на ипотечни кредити се разраства с бърза скорост, пише Global Property Guide. В тази ситуация нарастват и опасенията, че подобен растеж е неустойчив. А дисбалансите в икономиката - надценената валута и високата инфлация - още повече засилват рисковете от задаващ се кредитен и имотен балон.
 
През април средната цена, на която се предлагаха нови апартаменти в страната, нарасна с 24,7% спрямо същия месец на миналата година, според Exame Magazine, чийто анализ се основава на данни от бразилската компания за проучване на пазара Ibope Intelligence. Само за две години от 2008 до 2010 г. средната цена на новите апартаменти с една спалня в Сао Пауло е нараснала почти двойни. Стойността на новопостроените апартаменти с две до четири спални пък се е повишила с между 40 и 60%, според местната компания за проучване на пазара на имоти Embraesp. В по-дългосрочен план, от 1996 до 2010 г., цените на новите апартаменти в Сао Пауло са се покачили с почти 229%.
 
Сред основните фактори за растежа на пазара на недвижими имоти са бързото повишение на доходите и покупателната способност на населението, политическата и икономическа стабилност, зараждащата се средна класа, прирастът на населението и достъпността на кредитите. Предстоят и две важни спортни събития, които предизвикват засилен чуждестранен интерес към имотите в страната - домакинството на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г.
 
Повечето анализатори са съгласни, че цените на имотите ще продължат да вървят нагоре през втората половина на 2011 г. Според прогнозите за световния пазар на жилища на Knight Frank имотите в Бразилия ще поскъпнат с 5% до края на тази година.
 
Ситуацията в Бразилия напомня силно за неотдавнашните събития в САЩ, алармират анализатори. Банките масово предлагат ипотечни кредити на купувачите, особено сред потенциалните собственици на първо жилище с по-ниски и средни доходи, които са много чувствителни към евентуални промени на лихвените равнища. Докато в САЩ обаче лихвите по ипотечните кредити бяха много ниски, в Бразилия те са високи, което представлява още по-голям риск. От 2007 г. до 2010 г. реалното кредитиране на частния сектор в Бразилия е нараснало с близо 200%, сочат данни на МВФ. През 2011 г. големите банки в страната очакват 20% ръст на кредитирането.
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени