Безплатен телефон 0800 900 25

Рецесията в британския строителен сектор може да отслабне през второто полугодие

Публикувана на 20.01.2016

13.06.2011

 

Начални признаци на известно възстановяване на икономическата активност в частния сектор във Великобритания може да доведат до облекчаване на ефекта от рецесията с двойно дъно в британската строителна индустрия, провокирана от големите ограничения в държавния бюджет в края на 2010 г., пише Ройтерс.
 
По думите на Алън Уилън, директор по икономика в компанията за анализи в областта на строителството Glenigan, основният тренд би трябвало да стане малко по-положителен през втората половина на годината.
 
Строителната продукция, която бе един от най-съществените отрицателни фактори за ръста през първите три месеца на годината, се понижи с 13,8% на месечна база през април.
 
По мнението на някои анализатори низходящият тренд може да е достигнал дъното.
 
“Строителната продукция нарасна с 5,5% през трите месеца до април в сравнение с трите месеца до януари”, казва Хауърд Арчър от Global Insight.
 
“Това е в подкрепа на надеждите, че второто тримесечие ще доведе до ръст на строителната продукция и до положителен принос към БВП”, добавя той.
 
Данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) говорят за още оптимизъм, тъй като активността в частния сектор се очаква да се повиши.
 
Разрешителните за начално строителство на бизнес имоти в Англия се повишиха с 16% през последното тримесечие на 2010 г., сочат данни на юридическата кантора EMW.
 
Въпреки това данни на Glenigan показват също, че стойността на новите проекти, стартирани през трите месеца до май, е с 21% по-ниска в сравнение с година по-рано. 
 
www.investor.bg 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени