Безплатен телефон 0800 900 25

Над 3000 общински и държавни сгради са обследвани за енергийна ефективност

Публикувана на 20.01.2016

15.06.2011

 

Повече от 3000 общински и държавни сгради до момента са обследвани за енергийна ефективност. Това съобщи във Варна директорът на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев, цитиран от БТА. В страната държавните и общински сгради били 6450.
 
Колев коментира още, че в страната 700 хил. жилища се нуждаят от саниране. От тях 400 хил. са панелни и усилията са насочени именно към тях.
За сградите с разгърната площ над 1000 квадратни метра собствениците са длъжни да извършат сертифициране на сградата.
 
За да кандидатстват за финансиране за енергийна ефективност, е необходимо да бъде създадено сдружение по Закона за етажната собственост. След създаването му гражданите сами трябва да финансират обследването и едва след това може да се направи проект за финансиране на мерките за енергийна ефективност.
 
Изпълнението на мерките обаче трябва да бъде извършено до 3 години след обследването.
 
Колев коментира, че примерно Фондът за енергийна ефективност покрива до 75% от необходимото финансиране, а останалите средства са самоучастие. Той допълни, че се очаква ЕБВР да открие втора част на кредитна линия за жилища на граждани, като е много вероятно бонусът да бъде повишен от 20 до 50%. Това означава, че тези средства, след като бъдат изпълнени мерките за енергийна ефективност, могат да бъдат върнати на гражданите като бонус.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени