Безплатен телефон 0800 900 25

IPO-та засилват търсенето на къщи в Силициевата долина

Публикувана на 20.01.2016

15.06.2011

 

Средствата, натрупвани от продажба на акции в технологичния сектор и първоначални публични предлагания (IPO), се преливат на пазара на недвижими имоти в Силициевата долина, където новозабогатели млади специалисти вдигат цените на жилищата в градовете на юг от Сан Франциско, пише Bloomberg.
 
Средната цена на еднофамилна къща в град Пало Алто, където се намира централата на Facebook, се покачи с 20% през май на годишна база, достигайки 1,63 млн. долара. Това е най-големият скок от 2008 г. насам, сочат предварителни данни на изследователската компания DataQuick. В Маунтин Вю, където е базирана LinkedIn Corp, цените са нараснали с 3,1% до 957 500 долара. Това е деветото поредно повишение на годишна база за последните 12 месеца.
 
Положителната тенденция е в разрез с общия спад на пазара на жилища в САЩ. Продажбите на акции като IPO-то на LinkedIn, които поскъпнаха двойно през първия ден на търговия, както и очакваното предлагане на Facebook, ще засилят бума в някои градове в Силициевата долина до 2013 г., твърди Кенет Роузън, икономист от Университета в Калифорния.
 
„Има млади хора, които имат пари, и не е изненадващо, че те искат да имат къща“, разсъждава той. Слуховете, че Facebook ще излезе на публичния пазар догодина, се засилват, въпреки че най-големият сайт за социални контакти в света продължава да мълчи по темата. Компанията може да проведе IPO през първото тримесечие на 2012 г., като стойността му се оценява на 100 млрд. долара, съобщи CNBC вчера, като цитира източници, запознати с въпроса.
 
Основателят на Facebook Марк Зукърбърг си е купил къща в Пало Алто през тази година, потвърди говорител на компанията, но не пожела да разкрие подробности. Според публикации в пресата Зукърбърг е платил 7 млн. долара за просторна къща със седем спални в един от богатите квартали.
 
През 2011 г. почти 300 компании са подали заявления за първични публични предлагания, което е рекорд от 2000 г. насам. По данни на Bloomberg над 10% от тях са в Калифорния. Силициевата долина е Меката на прохождащите американски фирми. През миналата година там отидоха почти 40% от 23,3-те млрд. долара, вложени от фирми за рискови инвестиции.
 
Фирмата за интернет продажби с намаление Groupon Inc. подаде заявление за първично публично предлагане на 2 юни. В момента тя набира инженери в Калифорния, сочи справка на уебсайта й.
 
Базираната в Сан Франциско Zynga Inc., най-големият производител на игри за Facebook, оценявана на 8,8 млрд. долара, може да подаде документи за IPO до края на този месец, съобщи неотдавна добре информиран източник. Тези фирми са сред компаниите, които ще спомогнат за създаването на 20 хил. работни места в Силициевата долина през 2011 г, твърдят икономисти и вещаят началото на етап на активно търсене на специалисти.
 
Докато цените на имотите в долината вървят нагоре, останалата част на САЩ се бори с принудителни отнемания на проблемни жилища и безработица от над 9%. Цените на жилищата в 20 американски града са паднали с 3,6% през март спрямо същия месец на миналата година - най-ниското равнище от 2003 г., сочи индексът S&P/Case-Shiller. От пика си през 2006 г. показателят е паднал с 33%.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени