Безплатен телефон 0800 900 25

Инвеститор: Паркингите са най-стабилната инвестиция в имоти

Публикувана на 20.01.2016

15.06.2011

 

Паркингите представляват най-стабилният инвестиционен сегмент на пазара на имоти, тъй като той е в най-малка степен чувствителен към икономическия климат, сочи проучване.
 
Това се дължи на продължаващото ограничено предлагане на паркинг площи и покачването на таксите за паркиране, се казва в доклад на компанията за имоти Bouwfonds REIM.
 
През последните пет години инвестициите в паркинги постигнаха по-добри нива на годишна възвръщаемост в сравнение с други видове имоти.
 
По данни на IPD специално паркингите в Холандия са носели възвръщаемост от средно 10,86% между 2004 и 2009 г. въпреки икономическата криза. За сравнение, възвръщаемостта при офисите е била 7,26% за същия период.
 
Наред с това се посочват и сигурните приходи от паркингите поради очаквания ръст на броя автомобили и покачващите се такси за паркиране.
 
“Търсенето на паркоместа се покачва рязко”, казва Леон Мюлер, директор "Проучвания и инвестиционна стратегия" в Bouwfonds REIM.
 
Той обяснява, че предвид растящия брой автомобили и ограничените площи, паркирането ще продължава да бъде важен въпрос, особено в градските центрове, където обществените пространства и без друго вече са недостатъчни.
 
“Ръстът на населението и ръстът на броя на домакинствата допринасят за още по-голямо повишение на броя на колите, докато рестриктивната политика за паркиране на много от местните общини само повишава напрежението. Собствениците на паркинги са облагодетелствани от тази благоприятна перспектива”, казва той.
 
Собствеността на автомобили и броя километри, изминаван на 1000 души население, се повиши изключително рязко в Източна Европа, докато страни като Швеция, Швейцария и Великобритания отчитат лек спад.
 
Таксите за паркиране в Европа през последните години се повишават по-бързо от инфлацията с фактор от около 2,5%. Повишението в размера на таксите е малко над 5% на годишна база.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени