Безплатен телефон 0800 900 25

Google инвестира 280 млн. долара в "слънчеви" жилища в САЩ

Публикувана на 20.01.2016

15.06.2011

 

Интернет гигантът Google прави най-голямата инвестиция в чиста енергия до момента, за да помогне на собственици на частни жилища да поставят соларни панели на покривите си. Сделката на стойност 280 млн. долара с компанията, която ще инсталира панелите - SolarCity, е най-голямата по рода си, предаде AP.
 
SolarCity може да използва средствата, за да плати за соларна система, която да предложи на обитателите на жилищата безплатно. В замяна клиентите трябва да плащат фиксирана цена за енергията, произведена от панелите. От инвестицията Google печели лихва, която начислява на SolarCity за отпуснатите средства, както и ползите от държавните и местни данъчни кредити за възобновяема енергия.
 
До момента Google е инвестирала във вятърни централи в Северна Дакота, Калифорния и Орегон, соларни проекти в Калифорния и Германия, както и в ранните етапи на система за пренос близо до източното крайбрежие на САЩ за изграждане на вятърни генератори в океана. След сделката със SolarCity общият размер на тези инвестиции достига 680 млн. долара.
 
Google е сред най-големите корпоративни потребители на енергия. Компанията продължава да трупа компютри в центровете си, които управляват водещата търсачка и други услуги.
 
Видът финансиране, който Google създава, не е нещо ново за соларната индустрия при жилищата. Една соларна система за покрив обикновено струва между 25 хил. и 30 хил. долара, което е твърде висока цена за собствениците на жилищата.
 
Доставчици като SolarCity и конкурентите й SunRun и Sungevity могат да заплатят за системата с пари, заети от банка или специално създадени фондове. След това собственикът плаща определена цена за генерираната енергия. Тя е по-ниска или почти същата като местните цени на електричеството. Цените на електричеството в САЩ не са се повишавали през последните месеци, за разлика от тези на бензина и горивото за отопление. Очаква се обаче те да тръгнат нагоре през следващите години, тъй като разходите за все по-строгите екологични регулации се прехвърлят върху клиентите.
 
280-те млн. долара, предоставени от Google, се очаква да бъдат използвани за инсталирането на покривни соларни системи на 10 хил. жилища през следващите 18 месеца.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени