Безплатен телефон 0800 900 25

„Слънчев бряг” АД готово с предложения за решаване на конфликта в курорта

Публикувана на 20.01.2016

17.06.2011

 

Ден преди срещата в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма  ръководството на „Слънчев бряг” АД съобщи, че е готово с предложения за туширане на напрежението между Управителния съвет на Съюза на собствениците и дружеството, стопанисващо курорта.
 
Недоволството сред групата хотелиери, оповестявано като позиция на управителния съвет на Съюза на собствениците, е предизвикано главно заради нежеланието им да плащат такса за обслужване на инфраструктурата, посочват от дружеството. Това задължение обаче е вменено на дружеството от държавата и ако то не го прави, ще бъде подведено под отговорност.
 
Инфраструктурната такса е регламентирана от приватизационните договори. За да бъде по-справедливо разпределена, през тази година дружеството предлага таксата да се облага върху квадратни метри РЗП и да се изисква от всички, опериращи на територията на комплекса, а не както досега само от приватизираните хотели.
 
Общата застроена площ на Слънчев бряг е 1,6 млн. кв. м. Разходите по поддръжка на инфраструктурата възлизат на 2,6 млн. лв.
 
Предвижда се обектите с най-голяма площ, които са предимно висококатегорийните хотели, да плащат по 1,25 лв. на кв.м. Три пъти повече ще плащат най-малките, основно търговски обекти – по 4,85 лв. на кв. м.
 
Според кадастъра в Слънчев бряг има общо 184 обекта и от това произтича другият проблем, обясняват от дружеството. Стотици са незаконно построените или с някакъв друг статут преместяеми обекти, за които собствениците не плащат нищо. Спрямо тях акционерното дружество е безсилно.
 
Предложението за новите ставки на инфраструктурната такса е съгласувано със собствениците на обекти. За първи път през тази година те получават и план-сметка, по която тя е формирана. Близо 15% от тях вече са заплатили дължимите такси, останалите или протестират, или чакат да видят какво ще стане.
 
Според борда на директорите на „Слънчев бряг” АД напрежението може да бъде туширано само с генерални промени в статута на курорта. Ръководството е разработило вариант, който ще представи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма утре.
 
Той предвижда законови промени, които да възстановят статута на Слънчев бряг - от селищно образование с национално значение да се превърне в курортен комплекс. И при новите правила данък сгради и такса смет ще се плащат в община Несебър. Дружеството обаче предлага курортната такса да се трансформира в държавен туристически данък. С него да се облагат всички обекти на територията на курорта, а събраните суми да се използват целево за поддръжка на инфраструктурата.
 
Ако в българското законодателство бъде върнато понятието „курортен комплекс” ще бъдат решени проблемите във всички курорти в страната, посочват от дружеството.
 
Заедно с промяната на законодателството те предлагат да се регистрира и търговска марка „Слънчев бряг”. Обяснението за това е, че комплексът сега е само географско място и няма гаранция, че някъде по света няма да се появи друг курорт със същото име.
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени