Безплатен телефон 0800 900 25

Китай ще продължи с мерките за затягане на имотния пазар

Публикувана на 20.01.2016

20.06.2011

 

Китай нито ще засилва нито ще облекчава наложените неотдавна мерки за охлаждане на пазара на имоти, освен ако цените не скочат внезапно, съобщи в коментар днес официалното издание Financial News, цитирано от Reuters.
 
Някои местни строителни предприемачи забавят стартирането на проекти и свалянето на цените в надежда скоро Пекин да отхлаби политиката си с цел насърчаване на икономическия растеж, но вестникът попарва тези очаквания.
 
"Не чакайте Китай да премахне административните ограничения върху покупките на жилища или пък да облекчи мерките за затягане в името на икономически растеж," пише вестникът, който се управлява от Китайската централна банка, но не винаги представлява нейните възгледи.
 
Според него Пекин иска именно умерени движения на цените на жилищата. "Това означава, че цените на имотите принципно са стабилни и имат минимално въздействие върху икономиката", се посочва в статията. "Означава също, че балонът на имотния пазар постепенно спада".
 
Според изданието "освен ако балансът между предлагането и търсенето не се наруши и цените на жилищата не се наклонят в една от двете крайни посоки, данните за май ще убедят властите да задържат сегашните си мерки без промяна".
 
В събота Китай публикува данни за инфлацията при цените на жилищата, които показаха, че тя се е забавила до 4,2% през май на годишна база спрямо 4,3% през април.
 
През последния месец цените на жилищата в повечето големи градове са продължили да нарастват, става ясно от статистиката. Задържането на високите цени накара някои инвеститори да предположат, че на имотния пазар на втората по големина икономика в света набъбва балон.
 
В сряда рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи перспективата за този пазар от стабилна на негативна и прогнозира, че цените ще паднат с 10% през следващите 12 месеца. Moody's също понижи перспективата пред сектора в средата на април.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени