Безплатен телефон 0800 900 25

Продажбата на съществуващи жилища в САЩ с по-малък от очаквания спад през май

Публикувана на 20.01.2016

22.06.2011

 

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ през май паднаха с 3,8% до 4,81 млн. на сезонно коригирана и приравнена към годишна основа база спрямо предишния месец и не оправдаваха очакванията на анализаторите за по-голям спад, съобщава CNBC.
 
Данните за април са ревизирани в негативна посока до 5 млн.
Потенциалните купувачи продължават да бъдат възпирани от неблагоприятните кредитни условия и липсата на доверие в пазара. Продажбите през месеца са с 15,3% по-малко спрямо май 2010 г., когато клиентите се опитваха да се възползват данъчния кредит за купуване на жилище.
 
„Повишаващите се цени на горивата, наред със засиленото търсене на повредени от природни бедствия жилища през април, доведоха до по-слабите резултати за май“, казва Лоурънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на посредниците на недвижими имоти.
 
Средната цена на съществуващите жилища в САЩ през май се е понижила с 4,6% на годишна база до 166,5 хил. долара. Цената на жилищата продължава да бъде подбивана от масовото предлагане на амортизирана собственост – жилища в лошо състояние, които като цяло през май са се продавали с намаление от около 20%. Разпродажбата на имоти с просрочени ипотеки и късите продажби, при които жилищата се продават за по-малко от стойността на ипотеките представляват 31% от продажбите през май в сравнение с 37% през април.
 
„Понижаването на цените може би е към своя край, тъй като купувачите осъзнават, че това са най-изгодните условия за сделка от 40 години насам“, казва Юн. Процентът на продажби на амортизирана собственост варира в зависимост от това до каква степен съответният регион е бил засегнат от ипотечната криза.
 
В края на май общият брой на стари жилища предлагани на пазара е паднал с 1% до 3,72 млн.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени