Безплатен телефон 0800 900 25

Привличането на 50 млрд. долара от гръцки имоти е „херкулесова задача“

Публикувана на 20.01.2016

23.06.2011

 

Гърция пое ангажимент да привлече 35 млрд. евро (50 млрд. долара) чрез продажбата на държавни имоти до 2015 г .
 
Ангажиментът е част от плановете на страната да получи международна финансова подкрепа, за да избегне фалит. Стратегията, която включва и редица мерки като продажба на дялове в държавни компании и повишение на данъците обаче, е затруднена от множество усложнения и забавяния.
 
Група от девет гръцки банки, консултиращи правителството, имат задачата да проучат всеки имот поотделно, за да гарантират, че за него няма никакви съдебни спорове или липса на разрешителни и др., обяснява, цитиран от Bloomberg, Аристотелис Каритинос, генерален мениджър Недвижими имоти в Националната банка на Гърция и консултант на правителството по раздържавяването на активите.
 
Гърция е единствената страна в Европа, която няма централизиран имотен регистър, пише изданието. Наред с това има различни спорове за около 40% от регистрираните държавни имоти, други 25% са с юридически статус „под въпрос“.
 
„Това е херкулесова задача“, коментира Диего Искаро, икономист в базираната в Лондон компания за проучвания IHS Global Insight.
 
„Има дълбоко залегнали структурни проблеми, свързани с активите обявени за приватизация, и те не могат да бъдат решени просто за една-две години“ .
 
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу вчера получи вот на доверие от парламента, което може да подобри шансовете му да прокара бюджетни ограничения на обща стойност от 78 млрд. евро. Тези съкращения на разходите имат за цел да осигурят допълнителни 12 млрд. евро финансова помощ, с която да бъде избегнат фалитът.
 
Бюрокрация
 
През ноември парламентът прие разпоредби, целящи да ускорят привличането на средства от продажбата на държавни имоти, а през декември бе обявено, че ще бъде назначен генерален секретар по недвижимите имоти. На тази позиция все още никой не е назначен.
 
Абсолютно никакви бюрократични облекчения не са въведени, коментира Юнис Перотис, управляващ директор на базираната в Атина компания CB Richard Ellis Atria.
 
През април от финансовото министерство казаха, че ще представят пред инвеститори първите четири портфейла от имоти. Тези планове обаче бяха отложени за декември.
 
По-рано през юни правителството връчи на деветимата банкери консултанти  списък с 99 имота с обща площ от 115 млн. кв. м, които трябва да бъдат подготвени за пазара.
 
Каритинос коментира, че правителството все още не е приело ясна стратегия относно имотите. Сред обсъжданите идеи е отдаване под наем за до 99 години, продажна с обратно наемане или пакетиране на активите като борсово-търгувани ценни книжа, които да бъдат пласирани сред инвеститорите.
 
Все още правителството не е обявило официално къде се намират всички имоти, сред които са различни офис сгради, както и бившето атинско летище
 
„Шансовете за успех и капиталите, които могат да бъдат привлечени от приватизацията, биха били по-големи ако продажбите бяха директни, вместо отдаване под наем“, казва Милтос Камбуридес, управляващ партньор в Dolphin Capital Partners, компания, развиваща седем луксозни курортни комплекса в Гърция на стойност 2 млрд. евро.
 
Гърция е най-богатата държава в Европа на базата на държавни недвижими имоти като дял от икономическото производство на страната, по думите на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.
 
Продажба на дялове
 
Правителството вече упражни опция за продажбата на 10% в гръцката телекомуникационна компания Hellenic Telecommunications Organization SA на Deutsche Telekom AG за 400 млн. евро. По данни на Финансовото министерство планирана е продажбата и на до 34% от Hellenic Postbank, както и на 75% от пристанищния бизнес до края на годината.
 
Експерти от Citigroup обаче обявиха тези действия като крайно недостатъчни и крайно закъснели.
 
Перотис от CB Richard Ellis Atria пък е на мнение, че обемът на имотите и земята е прекалено голям, за да могат банките да се справят сами.
 
На правителството може да му е необходимо дори още повече време, за да привлече капитали от имоти, смята Бен Мей, икономист от Capital Economics Ltd.
 
Той смята, че може да се окаже много по-лесно да се продават дялове в добре организирани компании, отколкото да се продават имоти, при които има множество неизяснени неща.
 
Според Перотис правителстово се нуждае от две или три професионални консултантски компании, които да гарантират, че целият процес преминава достатъчно бързо и прозрачно.
 
Делът на незаетите бизнес имоти в центъра на Атина достигна 23%, което е увеличение в сравнение със 17% през август, сочи доклад на  Националната търговска конфедерация проведен в края на февруари и началото на март.
 
Свръхпредлагането накара наематели като банки, търговски вериги и дори правителствени структури, да настояват за до 20% наемни понижения, според Янис Калиянакис, старши оценител в Colliers International.
 
„Правителството разбира, че се нуждае от резултати и се нуждае от тях възможно по-скоро“, коментира Каритинос.
 
„В крайна сметка пазарът ще реши как да инвестира в имотите.“
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени