Безплатен телефон 0800 900 25

Knight Frank: Ръст в цените при българските жилища е възможен до две години

Публикувана на 20.01.2016

23.06.2011

 

Ръстът в цените на жилищните имоти у нас може да се завърне в рамките на следващите две години, но към момента редица икономически фактори не позволяват на пазара да се раздвижи.
 
Това мнение споделиха за Investor.bg от базираната в Лондон консултантска компания Knight Frank по повод публикувания наскоро индекс за глобалния жилищен пазар. Според индекса страната ни се нарежда на шесто място в света по понижение на цените за първото тримесечие на годината.
 
През първото тримесечие на тази година българският пазар отбеляза девето поредно тримесечие на спад в тези цени, когато те се понижиха с 2,3%.
 
По наше мнение пазарната активност застина поради две основни причини, коментира Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank.
 
От една страна купувачите на имоти в страната са изправени пред инфлация и висок ръст на безработицата, като и двата фактора имат негативно отражение върху разполагаемите приходи, обяснява тя.
 
„От друга страна мащабните чуждестранни инвестиции все още не са се завърнали на ключовите пазари в София и по Черноморското крайбрежие.“
 
От компанията обаче предвиждат, че има предпоставки тази негативна ситуация да се промени.
 
Въпреки това ситуацията се подобрява, като ръстът на БВП е прогнозиран да достигне 4,5% през 2012 г. Безработицата ще се понижи, спад се очаква и при инфлацията, след като цените на суровините започнат да падат.
 
Тези индикатори показват, че ценовата инфлация може да се завърне към положителен ръст през следващите две години, прогнозират от компанията.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени