Безплатен телефон 0800 900 25

Предричат силен ръст на пазара на жилищни имоти в Полша

Публикувана на 20.01.2016

23.06.2011

 

Полша не е традиционно място за закупуване на второ жилище, но става все по-популярна сред инвеститорите в недвижими имоти, които търсят възможности да ги оттдават под наем, твърдят експерти.
 
В момента Полша изживява период на стабилен растеж и може да бъде смятана за едно от най-горещите места за инвестиции в жилищни имоти в Европа, твърди Луис Рейнолдс от Property Venture, цитирана от PropertyWire.
 
"Като единствената държава в ЕС, която не е в рецесия, когато това сполетя всички останали страни в съюза, Полша е сигурно икономическо убежище. Тя е политически стабилна и има процъфтяващ имотен пазар. До такава степен, че дори Китай инвестира в страната - водещият производител на печатащи цилиндри Shanxi Yuncheng Plate Making Group строи помещения там", обяснява тя.
 
"Ниските разходи за труд и близостта до важни пазари правят Централна и Източна Европа атрактивна дестинация за производство, а Полша е ключова в това отношение. В големите градове масово се говори английски, а има и висококвалифицирани специалисти в сферата на информационните технологии, счетоводството и правото. В същото време има търсене в строителната промишленост заради подготовките за домакинството на Европейското първенство по футбол през 2012 г. Строят се стадиони и се подобрява инфраструктурата", допълва тя.
 
Цените на имотите се повишават в по-силните европейски страни като Полша, чийто икономически растеж е 8,1%. Вътрешните инвестиции и стремежът на международни работодатели да създават свои дъщерни дружества в Полша, да назначават повече хора в градските центрове и специалните икономически зони като Краков и Лодз, създават нарастващо търсене на имоти.
 
Цените на имотите се покачиха с над 8% през 2010 г., когато във Великобритания средният им ръст бе едва 1%.
Полша очаква икономически растеж от над 3,5% през 2011 г. "Инвеститорите в имоти, които търсят капиталов растеж и обещаващи перспективи за наемите трябва да помислят за Полша. В момента проект в центъра на Краков, който предлага цени на предварителна продажба, обещава доходност от 8% и солиден капиталов растеж. Цените започват от 64 000 паунда за апартамент с една спалня", разказва Рейнолдс.
 
"Все още страната не е традиционна дестинация за закупуване на жилище за почивка, но е страхотен избор за инвестиция в имот. Някои от главните градски центрове като Варшава или Краков имат какво да предложат. Краков, например, е много популярен за почивка в градска среда като се имат предвид историческите му връзки и близостта му до Аушвиц", обяснява тя.
 
"Европейският континент и всяка една от страните в него имат сложна история на имотите. Така че не всички части на Европа са райони с бавен растеж на имотите", допълва тя.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени