Безплатен телефон 0800 900 25

Очакват 8% ръст на цените на луксозните имоти в Лондон за 2011

Публикувана на 20.01.2016

27.06.2011

 

Жилищна сграда в лондонския квартал "Кенсингтън". Снимка: Timitrius. Лиценз: Creative Commons
Цените на луксозните жилища в централен Лондон ще се повишат с 8% през 2011 г., тъй като чуждестранните купувачи ще се възползват все повече от слабия паунд, предвиждат от брокерската компания Savills Plc.
 
За сравнение, през ноември от компанията бяха прогнозирали спад в цените на този вид имоти, пише Bloomberg.
 
Средната цена на жилищата на стойност над 3 млн. паунда, разположени в престижни райони като Найтсбридж и Белгрейвия, се повиши с 9,6% през второто тримесечие на годишна база. Тримесечният ръст бе 3,4%.
 
„Чуждестранното търсене е много по-голямо, отколкото очаквахме“, казва Лушън Коок, анализатор в компанията.
 
„Голямото неизвестно е какво ще се случи в Гърция – дали това ще бъде катализатор за повече търсене поради очакванията за еврозоната?“
 
Международни купувачи се конкурират за ограничен брой имоти, обявени за продан, в Централен Лондон, в търсене на сигурно място за своето богатство в условията на политическа и икономическа несигурност в собствената си страна, пише изданието.
 
Имотите в Лондон станаха още по-привлекателни предвид спада на паунда спрямо набор от други чуждестранни валути с 25% от пика на жилищния пазар в края на 2007 г. досега.
 
Чуждестранните купувачи представляваха 72% от покупките на луксозни жилища в Централен Лондон през първото тримесечие на годината, в сравнение с 60% преди три години, сочат данни на брокерската компания Hamptons International.
 
Общо 55% от собствениците на жилища в центъра на британската столица са британци. През последните години се забелязва тенденция британците да се преместват по-достъпни в ценово отношение райони в Лондон, казва Адам Чалис, директор Проучвания в Hamptons.
 
От Savills прогнозират, че цените на жилищата на стойност над 1 млн. паунда в Лондон ще се повишат с 6% тази година, предвид промяната и облагородяването на редица региони, особено в Югозападен Лондон.
 
„Миграцията на богатството тласка цените извън центъра“, коментира Йоланд Барнс, директор Жилищни проучвания в Savills.
 
„Обикновено бихме очаквали това да доведе до вълна от британски капитали извън столицата, но досега това се забелязва единствено в малко... горещи точки.“
 
От компанията очакват средните стойности на първокласните жилища извън Лондон да се понижат с 3% тази година. През ноември тя очакваше спадът да бъде 1%.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени