Безплатен телефон 0800 900 25

Британци и ирландци продават имоти у нас на загуба за изгодна покупка на Острова

Публикувана на 20.01.2016

27.06.2011

 

Гледка от един от апартаментите за продан на компанията. Снимка: Appreciating Assets
Някои британски и ирландски купувачи, закупили ваканционни имоти у нас през годините на бума, са склонни да се разделят с тях на загуба, за да се възползват от изгодните възможности, които в момента предлага британският пазар на имоти.
 
Това каза за Investor.bg Дилън Кълън, основател на базираната в Дъблин компания за имоти Appreciating Assets.
 
Компанията изкупува имоти в България от ирландски собственици, които след това пласира сред купувачи от бившите съветски републики.
 
По думите му към имоти у нас все още има голям интерес за закупуване, при положение, че имотите се предлагат на адекватна цена.
 
Той каза, че компанията използва услугите на български брокерски агенции, които продават имотите на руски и други купувачи, докато тя работи директно с британските и ирландските собственици.
 
Относно цените, на които се продават имотите, Кълън каза, че всичко зависи каква е оценката на имота на пазара в момента, без значение за каква сума той е бил придобит първоначално.
 
Той каза, че компанията му е продала имоти на собственици, които са излезли от инвестицията на печалба, други са си възвърнали сумата, инвестирана първоначално, докато трети е трябвало да понесат загуба до 25%.
 
Въпреки това в много случаи собствениците са склонни на такива продажби поради подходящия момент за покупка на имот в Ирландия и Великобритания.
 
Според него британският пазар е единственият в Европа, който изпитва жилищен дефицит и цените се очаква да се повишат с 16% през следващите три-четири години.
 
В Ирландия пък има имоти, които преди кризата са стрували 200 хил. евро, а сега могат да се закупят за 100 хил. евро.
 
Затова някои собственици са готови да продадат на загуба от 25% в България, за да купят на имот на цена с до 50% по-ниска в Ирландия, коментира той.
 
Във връзка с търсенето на имоти у нас той каза: „Има добро търсене за имоти, които са правилно ценообразувани. Хората, които купиха на високи цени, ще трябва да почакат известно време преди цените да се върнат отново на същите нива.“
 
Руснаците търсят първа линия
 
„Максимата „локация, локация, локация“ все още е в сила. Обратната връзка, която получаваме от брокерите е, че руснаците търсят добро качество на добра локация. За Черно море това е първа линия, а цената е отражение на това.“
 
Кълън обясни, че от началото на годината досега компанията е продала70 имота у нас на купувачи от бившия Съветски блок.
 
Според него забелязва се силен интерес към имоти в София и по Черноморието от инвеститори от Русия, Украйна и Азербайджан. Те търсят изградени имоти ново строителство и не се интересуват от покупки на зелено.
 
Компанията има за продан над 100 имота в различни планински и морски курорти у нас. Най-евтиният апартамент е с площ от 30 кв. м в Слънчев бряг, обявен на цена от 15 хил. евро.
 
Най-скъпият е напълно обзаведен апартамент с три спални в Поморие за 215 хил. евро.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени