Безплатен телефон 0800 900 25

„Жилищният балон“ в Канада е на път да се спука

Публикувана на 20.01.2016

30.06.2011

 

Пазарът на жилища в Канада е балон, който е на път да се спука, а цените могат да паднат с цели 25%, предупреждава водещата независима изследователска компания Capital Economics в последните си икономически прогнози за Канада.
 
"Поскъпването на имотите е загубило всякаква връзка с основните принципи на пазара, а дългът на домакинствата е рекордно висок", твърдят икономисти от консултантската компания, цитирани от CBC News. "Страхуваме се, че с наближаващото спукване на балона на жилищния пазар и спада на цените на суровините Канада ще се превърне от лидер в изоставаща страна", допълват те.
 
Докладът прогнозира спад от цели 25% на цените на жилищата през следващите три години.
 
Бумът на жилищния пазар в Канада, съчетан с високите цени на суровините в световен мащаб, пощадиха икономиката на страната от жестоката рецесия, изпитана от други развити държави. Икономическият успех на Канада обаче може да се превърне в недостатък на фона на засилващата се заплаха от спад в жилищния сектор, предупреждава докладът.
 
Според анализаторите спукването на балона на жилищния пазар ще намали инвестициите в недвижими имоти и ще засегне потреблението - две неща, които могат значително да забавят икономическия растеж. Спадът в потреблението ще предизвика и бавно покачване на безработицата.
 
Компанията твърди, че жилищата в Канада са надценени с приблизително 25%, което е близо до нивата на американския пазар по време на пика през 2006 г. Свръхзастрояването вече е видимо; броят на незаетите жилища и апартаменти е рекордно висок. Ситуацията наподобява силно срива на пазара на жилища от 1994-95 г., когато строителният сектор претърпя жестока криза.
 
Докладът прогнозира падащи цени на жилищата и по-малки инвестиции. В момента недвижимите имоти представляват 6,8% от БВП на Канада. По-ниските цени биха ударили нетното богатство на домакинствата, тъй като в момента имотите са средно една трета от общите активи на всяко семейство, твърди документът.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени