Безплатен телефон 0800 900 25

Сделките в брой доминират на някои пазари на луксозни имоти в САЩ

Публикувана на 20.01.2016

30.06.2011

 

Парите в брой царуват на пазара на първокласни имоти в САЩ тази година, пише Ройтерс. Така те служат за стабилизиране на пазара, където по-строгите условия за кредитиране и падащите цени на жилищата продължават да тегнат над сектора на недвижимите имоти.
 
Най-малко 30% от всички покупки между средата на април и средата на май са финансирани в брой, според индекса за доверие на брокерите на недвижими имоти в САЩ за май 2011 г., изготвен от Националната асоциация на брокерите на имоти. Този дял е още по-голям на пазара на луксозни имоти.
 
Във Форт Лодърдейл във Флорида 57% от всички еднофамилни жилища, закупени между 1 януари и 31 май тази година и оценени на над 1 млн. долара, са придобити чрез сделки в брой, твърди агентът от EWM Realtors Вики Аркури. На пазара на апартаменти на стойност над 1 млн. долара 42 от общо 47-те сделки през същия период също са били в брой.
 
Пазарът в южната част на Флорида е особено популярен сред чуждестранните инвеститори и купувачите от други щати, за които често е по-трудно да осигурят финансиране.
 
"Затегнатите условия за отпускане на заеми са сред причините парите в брой да са толкова популярни", твърди Аркури. Т. нар. "джъмбо" ипотечни кредити - такива, които са твърде големи, за да бъдат поети от Fannie Mae и Freddie Mac - обикновено са с по-високи лихви от ипотеките, гарантирани от държавата. Размерът на заемите, които попадат на територията на джъмбо кредитите, е различен при различните пазари. В района на Форт Лодърдейл за джъмбо кредит се счита всеки кредит на стойност над 620 хил. долара.
 
"Когато извадиш пари в брой, можеш да понижиш цената и да диктуваш условията на сделката толкова по-ефективно", твърди Рос Ливайн, който е партньор в юридическата кантора Scwartz, Levine & Kaplan. Неотдавна той е представлявал продавач, който е искал да пласира имот в Манхатън на стойност 4,5 млн. долара - сделката е минала гладко, защото е била извършена в брой.
 
"Продавачите казаха, че сделката никога нямаше да се осъществи, ако бяха използвали банка, защото пазарът на джъмбо кредити затруднява получаването на заем", допълва експертът. От 1 октомври правителството ще намали размера на ипотеките, които гарантира в скъпи райони като Сан Франциско, Ню Йорк и Вашингтон.
 
В Аризона също се наблюдава засилване на сделките в брой - щатът е популярен сред хората, търсещи места с по-топъл климат за зимата, както и сред пенсионерите и купувачите на втори дом. През 2005 г. едва 11% от продажбите в щата са били в брой спрямо 30% през 2009 г. и 43% през 2011 г., казва Лин Мъртаг от компанията Coldwell Banker Residential.
 
Дори и в някои от големите градове в страната покупките в брой нарастват. В Лас Вегас 49% от сделките през второто тримесечие на тази година са били в брой, сочат данни от сайта за недвижими имоти Zillow. В Лос Анджелис делът им е 33% спрямо 17% през същото тримесечие на 2009 г. В Сан Франциско 24% от сделките за същия период са в брой спрямо 16% през 2009 г.
 
Купувачите в брой подкрепят пазара, увеличават броя на продажбите и намаляват запасите, твърди Джим Гилеспи, главен изпълнителен директор на Coldwell Banker Real Estate. "Ако купувачите в брой изчезнат утре, пазарът на недвижими имоти ще изпадне в много по-тежка ситуация. Те стабилизират пазара, въпреки че купуват на цени 10-15% под стойностите", допълва той.
 
За продавача покупките в брой означават липса на оценка или неочаквани обрати при отпускането на ипотеки, както и по-бързо приключване на сделката, а купувачът е спокоен, като знае, че няма ипотека и може да издейства някои екстри в своя полза.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени