Безплатен телефон 0800 900 25

Високите цени на имотите удрят средната класа в Китай

Публикувана на 20.01.2016

04.07.2011

 

От две десетилетия имотният сектор е една от основите на феноменалния икономически растеж на Китай. Все повече нарастват опасенията обаче, че пазарът прегрява, пише BBC.
 
Стефани Чън живее и работи в Шанхай. Тя е архитект и в края на 2009 г. решава да купи първото си жилище. Като мнозина други от средната класа, Стефани се тревожи, че ако не направи тази стъпка, цените на имотите ще продължат да нарастват толкова бързо, че в един момент тя няма да може да си позволи жилище.
 
С помощта на семейството си Стефани плаща 1,05 млн. юана (162 хил. долара) за първия си апартамент в Шанхай през декември 2006 г. Оттогава цените продължават да се покачват.
 
За младите хора в Китай, дори и за тези от средната класа, не е лесно да си купят жилище, особено в големите градове. Разликата между цените на имотите и доходите вече е твърде голяма. Цените на приличните апартаменти в момента достигат 500 хил. долара. Търсенето се засилва от купувачи като Стефани и от много други, за които имотите са добра инвестиция.
 
В Китай инвеститорите разполагат с ограничен набор от продукти, в които могат да вложат средствата си, а с нарастващите цени на имотите, вложенията в този продукт носят по-голяма възвръщаемост от лихвите по спестяванията.
 
Патрик Чованек, професор в катедрата по икономика и управление на Университета Цинхуа в Пекин, обаче е предпазлив. "Хората, които купуват с инвестиционна цел, се нуждаят от място, където да вкарат парите си, така че те купуват нови жилища", разказва той. "Много често това са просто черупки, без никакво обзавеждане или подобрения. Тези, които трупат имоти, смятат, че те струват много, но ние просто не знаем каква е стойността им, защото цените не се тестват на пазара", предупреждава експертът. "Каква ли ще е цената, ако хората започнат да продават?" пита той.
 
Заможните китайски семейства могат да имат пет или дори 10 апартамента, а някои от тях стоят празни от повече от пет години. Критиците твърдят, че лесният достъп до кредитиране и ниските лихви са довели до строителен бум, който е създал "призрачни" жилищни комплекси и дори търговски центрове. Според едно изследване броят на незаетите жилища, закупени със спекулативна инвестиционна цел, достига 65 милиона. В редица градове обикновените работници са изолирани от пазара, а средната класа се бори, за да намери жилище на достъпна цена.
 
Именно този тип спекулации се опитва да пребори китайското правителство, като използва пакет от мерки.  По-рано тази година бе въведен данък върху имотите, наред със забрана за отпускане на банкови заеми за трети имот. Освен това, купувачите на първо жилище вече трябва да направят първоначална вноска в размер на 30% от стойността на имота, докато за купувачите на втори дом вноската е в размер на 60%, а лихвите са по-високи.
 
Данни от последните няколко месеца показват, че пазарът започва леко да се охлажда. Цените на жилищата все още бележат месечно повишение, но с по-бавен темп, което навежда на мисълта, че правителствените мерки дават резултат.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени