Безплатен телефон 0800 900 25

Нов закон за жените купувачи в Кувейт засилва търсенето на апартаменти

Публикувана на 20.01.2016

04.07.2011

 

Нов закон, който разрешава на жените в Кувейт да ползват жилищни кредити на стойност до 70 хил. кувейтски долара (близо 255 хил. щатски долара), доведе до рязко засилване на търсенето на апартаменти, сочи доклад на агенцията за недвижими имоти Coldwell Banker Kuwait. Според документа, цитиран от онлайн изданието Arabian Business, строителите в Кувейт са започнали да купуват парцели, за да строят големи жилищни комплекси в опит да се възползват от печелившия нов пазарен сегмент.
 
Новината е облекчение за сектора на недвижими имоти в страната, след като доклад на Global Investment House от миналата седмица показа, че въпреки че броят на сделките с недвижими имоти се е увеличил с почти 50% през първата половина на 2011 г., активността на пазара на жилища рязко е спаднала.
 
Според изследването общата стойност на инвестиционните сделки с бизнес имоти като офис или търговски площи през първото тримесечие е достигнала 281 млн. кувейтски долара (над 1 млрд. щатски долара), което е повишение с 49% на годишна база. Секторът обаче представлява едва 39% от общия брой сделки за периода.
 
Над 55% от сделките са в жилищния сектор. Общата стойност на тези транзакции възлиза на 395,4 млн. кувейтски долара (1,437 млрд. щатски), или с 66% по-малко от миналата година на фона на общия спад на имотния бранш в световен мащаб и липсата на кредити за потенциалните купувачи.
 
Една от причините за спада на сделките в жилищния сектор е липсата на напълно развит ипотечен пазар в Кувейт, твърди Али Махмуд Шалаби, директор на отдела за потребителско банкиране в Gulf Bank, втората по големина кредитна институция по пазарна стойност в страната.
 
Липсата на възможности за ипотечно кредитиране е проблем за много кувейтци, които се опитват да намерят начин да финансират покупката на дом. Правителствена схема предлага на купувачите на първо жилище заем от 70 хил. кувейтски долара, а много от жителите на страната кандидатстват и за потребителски кредити за още толкова при 15-годишна схема на изплащане.
 
С последните промени в законодателството тази схема на кредитиране вече може да бъде използвана и от жени.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени