Безплатен телефон 0800 900 25

Растат неволите на британските наемодатели с краха на търговците

Публикувана на 20.01.2016

06.07.2011

 

Наемодателите на търговски площи във Великобритания, засегнати от най-новата вълна от фалити на търговците, са изправени пред загуби от общо 400 млн. паунда от неполучени наеми, сочи нов доклад, цитиран от FT.
 
Стойността от пропуснатите ползи от наеми от изпаднали в затруднение търговци на Острова се изчислява на близо 36 млн. паунда годишно. Това е равно на 0,5% от общия годишен обем на приходите от бизнес имоти в страната, се казва в доклада Investment Property Databank (IPD).
 
От компанията изчисляват, че въпросните търговци са били с договори със средна продължителност от 10,8 години. Това прави общата сума на пропуснатите наеми за британските наемодатели 393 млн. паунда.
 
„Очевидно някои от тези разходи могат да бъдат компенсирани чрез преотдаване, както се разбра след краха на Woolworths и MFI“, коментира Малкълм Хънт, директор Клиентски услуги в IPD.
 
Въпреки това наемите при такова преотдаване се очаква да бъдат значително по-ниски поради „мизерията, обхванала търговските улици“, се казва в доклада.
 
От компанията изчисляват, че 16% от фондовете за бизнес имоти може да загубят над 1% от своите приходи в резултат на тези фалити.
 
Анализаторите смятат, че частните инвеститори се очаква да понесат най-големи загуби, тъй като голяма част от магазините на търговските улици са собственост на частни лица, много от които са ги закупили на търг.
 
„От 2003 г. пазарът на търгове се движи от частни инвеститори, тъй като банките бяха готови да кредитират за (покупка на) магазини на търговските улици в залите за търгове“, казва Ричард Отерак, председател на компанията за организиране на търгове Acuitus.
 
Според него обаче всички имоти, закупени на търг след 2004 г., вероятно струват по-малко в сравнение със стойността на кредита.
 
„Малките наемодатели с магазини на второстепенните и треторазрядните търговски улици ще бъдат засегнати най-много“, казва Джонатан Де Мело от CB Richard Ellis.
 
Изгубили приходите си от наем, за да обслужват вноските си по кредитите, малките наемодатели може да последват съдбата на фалиралите си наематели, пише изданието.
 
www.investor.bg
© 2006-2020 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени