Безплатен телефон 0800 900 25

Мудната икономика забавя съживяването на американския офис пазар

Публикувана на 20.01.2016

07.07.2011

 

Делът на незаетите площи на американския пазар на офиси остава непроменен през второто тримесечие спрямо първото, сочат два доклада, цитирани от Ройтерс.
 
"Основният въпрос за бизнес имотите в момента - за наемателите, купувачите и инвеститорите - е кога корпоративна Америка ще засили наемането на нови служители и инвестициите", казва Кристофър Мак, старши стратег по недвижимите имоти в компанията за изследвания на сектора CoStar Group.
 
Пазарът на офиси в САЩ е в ранна фаза на възстановяване от рецесията. Наемите, които на някои пазари паднаха с цели 50%, започват бавно да пълзят нагоре, но тези повишения са по-слаби през второто тримесечие, поради ограниченото създаване на нови работни места, високите цени на горивата и безпокойството на финансовите пазари, които нервно следят дълговите проблеми на Европа.
 
"Не мисля, че това обърква всичко като цяло", твърди Райън Северино, икономист в компанията за изследвания на недвижимите имоти Reis, която публикува предварителните си резултати за офис пазара за второто тримесечие. "Проблемите, на които сме свидетели, са временни, и ние вероятно няма да променим прогнозите си за бавно, стабилно възстановяване".
 
Към края на второто тримесечие делът на незаетите офис площи в САЩ е 17,5%, сочат данните на Reis. Този дял остава непроменен спрямо първото тримесечие, когато бе отчетен първият спад на незаетите площи от близо четири години.
 
Делът на празните офиси е най-нисък във Вашингтон, където е 9%, следван от Ню Йорк с 10,7%, според Reis. Този процент е най-висок в Детройт - 26,7%, следван от Финикс със 26,5%.
 
Средният размер на офертните наеми се е повишил с 0,2% до 298 долара за кв. м, показва доклада. Като се приспаднат безплатните месеци и други бонуси, предлагани от собствениците на офис сгради, реалните наеми също бележат увеличение от 0,2% през второто тримесечие до 239 долара на кв. м.
 
През тримесечието 22 от общо 79-те пазара, които Reis следи, бележат понижение на реалните наеми.
 
През второто тримесечие са се появили едва малко над 167 хил. кв. м нови офис площи, което е най-ниското равнище, откакто Reis започват да публикуват тримесечни данни през 1999 г. Според CoStar, която следи 143 пазара, площта им е над 743 хил. кв.м, което е най-ниското равнище от 40 години насам.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени