Безплатен телефон 0800 900 25

Ограничено предлагане доведе до силен ръст при индустриалните наеми по света

Публикувана на 20.01.2016

07.07.2011

 

Липсата на подходящи и налични индустриални имоти тласка наемите в сегмента и провокира завръщането на спекулативни проекти на първокласните пазари, сочи нов доклад.
 
Според CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE) плановете за експанзия от страна на търговските вериги подпомагат повишението на индустриалните наеми, особено в Азия, като съществен фактор е и ръстът в световната търговия, който се е върнал на нивата от преди кризата.
 
Липсата на подходящи имоти се очаква да продължи да оказва влияние върху сегмента като водещ фактор за наемния ръст и до края на 2011 г.
 
Според доклада покачването на наемите през първото тримесечие е било повече от очакваното, като индексът на компанията за наемите на индустриални площи по света се е повишил с 1,3%. Това е най-големият тримесечен ръст от второто тримесечие на 2007 г. насам.
 
Експерти обаче предупреждават, че тези положителни сигнали не гарантират, че секторът е излязъл трайно от рецесията.
 
По думите на Рей Торто, старши икономист в CBRE, както и останалите сегменти, така и този на индустриалните площи, преминава през постепенно и донякъде колебливо възстановяване, което се влияе от различни променливи, местни и глобални фактори.
 
“Подобрението в движението на търговията и икономическият ръст в повечето икономики ще повлияят положително на индустриалния сектор, въпреки това предвид факта, че потребителското доверие все още остава слабо, а безработицата – висока на някои пазари, темповете на възстановяване в сектора ще продължат да бъдат колебливи”, коментира той.
 
 
Сред другите рискове са политическа нестабилност в някои страни, както и ефектът от високите цени на суровия петрол в краткосрочен до средносрочен план, които Торто определя като еднакво критични за глобалния логистичен сектор.
 
Анализът на CBRE включва 55 глобални индустриални и логистични пазара. Според него Токио продължава да заема водещото място сред най-скъпите пазари за логистични и дистрибуционни центрове със среден наем от 22 долара на кв. фут (236,8 долара на кв. м) към края на първото тримесечие.
 
Въпреки лекия спад през периода Лондон продължава да държи втората позиция с 20,04 долара на кв. фут, следван от Сингапур с 14,04 долара на кв. фут, който задмина Сао Паоло и зае трета позиция.
 
Според доклада Азиатско-тихоокеанският регион води процеса на глобално възстановяване, отчитайки ръст от 9% в наемите през тримесечието. Шест от 10-те най-скъпи пазара се намират в този регион.
 
От компанията преценяват, че вече е достигнато дъното на наемния цикъл, а делът на незаетите площи клас А по света ще достигне нивата от преди кризата до края на лятото.
 
 
www.investor.bg
© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени