Безплатен телефон 0800 900 25

Фонд вижда светло бъдеще за пазара на имоти у нас през идните няколко години

Публикувана на 20.01.2016

07.07.2011

 

Въпреки че през 2010 г. пазарът на имоти беше твърде слаб, в края на годината и началото на 2011 г. „стана все по-ясно“, че той е в процес на оттласкване от дъното. Това е мнението на компанията, управляваща инвестиционния фонд за имоти в България Sofia Property Fund Limited (бившият Lewis Charles Sofia Property).
 
“(...) ние смятаме, че изгледите за всички сектори на пазара през следващите няколко години са положителни“, се казва в годишния отчет на фонда.
 
В резултат на това от компанията са започнали да проучват възможности как могат да засилят продажбите на съществуващите си апартаменти или да развият някои от терените в портфолиото си, проектите за които бяха замразени в периода на криза.
 
Фактори за „тези колебливи признаци“ за положително развитие на пазара са ръстът в търсенето, наличността на ипотечно кредитиране и ръст в цените на имотите.
 
От Sofia Property още преди година обявиха, че пазарът на имоти в България е близо до дъното, като цитираха данни за ръст от 5% в цените на жилищата в София от началото на 2009 г. до края на юни 2010 г.
 
По данни на НСИ обаче цените в столицата не са спирали низходящия си ход от третото тримесечие на 2008 г., като между първото тримесечие на 2009 г. и второто на 2010 г. са паднали с над 21%.
 
По мнението на фонда въпросното увеличение, констатирано в средата на миналата година, трябваше да доведе до подобрение на цените на земята в София, което постепенно се очакваше да се разпростре и към останалата част на страната.
 
Сега от компанията цитират поредните положителни данни, които са засвидетелствани на жилищния пазар след началото на кризата, като за 2010 г. броят на сделките с имоти е нараснал с 10-20%.
 
Според данни на King Sturge и Colliers International, цитирани от компанията, само на пазара на ваканционни имоти по Черноморието сделките са се увеличили с 20%.
 
Въпреки повишените сделки цените продължиха да падат, като спадовете в София и други от по-големите градове са били ограничени – до около 5%. Данните на НСИ за столицата сочат спад от малко над 1% в цените в столицата в края на 2010 г. спрямо тези от края на 2009 г.
 
Фондът цитира информация на Colliers, според която „вече има ясни очаквания, че жилищният пазар е достигнал дъното по отношение на продажни цени“.
 
Sofia Property смята, че търсенето в среден до горен сегмент на жилищния пазар би трябвало да продължи да расте с постепенното подобряване на българската икономика.
 
Търсенето на жилища расте по отношение на зрялост, като пазарът става все по-сегментиран.
 
Фондът завърши 2010 г. със загуба от 1,92 млн. евро спрямо загуба от 24,85 млн. евро за 2009 г.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени