Безплатен телефон 0800 900 25

Наемите на апартаменти в САЩ се покачват, предлагането се свива

Публикувана на 20.01.2016

08.07.2011

 

Наемите на апартаменти в САЩ са се повишили, а делът на незаетите жилища е намалял до най-ниското си ниво от повече от три години през второто тримесечие, сочат предварителни данни на компанията за изследвания на сектора Reis, цитирани от Ройтерс.
 
Според анализатори тенденцията се дължи на общата икономическа обстановка и ограниченото строителство, които затягат пазара на наеми.
 
През периода април-юни делът на незаетите жилища е намалял с 0,2 процентни пункта до 6% спрямо предходното тримесечие, а офертните наемни нива са се повишили с 0,5% до 1052 долара на месец.
 
От Reis не очакват тенденцията на покачване на цените и свиване на предлагането да се промени, като се има предвид ограниченият брой свободни жилища на фона на липсата на свободен капитал за строителство през изминалите няколко години.
 
Като се приспаднат безплатните месеци и други стимули, използвани от хазяите с цел привличане на наематели, реалната стойност на наемите през второто тримесечие се е повишила с 0,6% до 997 долара. На годишна база покачването е с 2,4%.
 
На 80 от 82-та пазара, наблюдавани от Reis, е налице повишение на реалните нива на наемите през отчетния период.
 
Намалението на дела на свободните жилища е по-слабо от това през първото тримесечие, когато то беше с 0,4% процентни пункта, което означава, че пазарът не е имунизиран срещу забавянето на икономиката. Търсенето на апартаменти под наем обаче вероятно ще продължи да се засилва, като се има предвид демографската обстановка и затегнатите условия за отпускане на кредити на бъдещите купувачи.
 
В сряда президентът на САЩ Барак Обама заяви, че пазарът на жилища в САЩ се възстановява изключително бавно и не се оттласква от дъното с темповете, с които Белия дом е очаквал това да се случи. В коментар в Twitter Обама заяви, че жилищният пазар е "голяма спирачка за икономиката".
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени